Abonnementsartikel

Det kan være indviklet at opnå de rette EU-tilskud. Ikke mindst for mindre jordbrugere med under 10 hektar landbrugsjord, og der kan være store omkostninger forbundet med at misse en EU-ansøgning.

Derfor afholder landbrugsrådgivningsvirksomheden LMO en række café-møder, hvor mindre jordbrugere kan få hurtig hjælp til ansøgningen, det såkaldte Fællesskema 2017 angående grundbetaling og grøn støtte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

EU-caféerne findes sted tre fredage: 24. marts, 31. marts og 7. april på tre af LMO's adresser: Erhvervsbyvej 13, 8700 Horsens, Asmildklostervej 11, 8800 Viborg og Trigevej 20, Søften, 8382 Hinnerup. Alle tre steder slår EU-caféerne dørene op fra klokken 13 til 17.

Tilmelding er ikke nødvendig. Man kan bare dukke op, men det er vigtigt, at deltagerne medbringer Nem-ID nøglekort for straks at kunne få udarbejdet og indsendt fællesskema med markkort.

Dyrt at ansøge for sent

- Det gælder om at være på forkant med EU-støtten. Det kan få store konsekvenser ikke at overholde tidsfristerne, siger Lars-Ejler Hansen, afdelingschef for Planteavl i LMO om baggrunden for EU-caféerne.

Et landbrugsareal er støtteberettiget, hvis der under normale vejrforhold kan dyrkes og høstes på arealerne i perioden 15. maj til 15. september. En række krav skal opfyldes for at kunne modtage grundbetaling, herunder blandt andet, at landbruget omfatter mindst to hektar støtteberettiget areal, hvoraf minimum 0,3 hektar skal være sammenhængende. Man kan få overblik angående de øvrige krav for opnåelse af EU-støtte ved at deltage i en af LMO's EU-caféer.

Ansøgningsfristen for indsendelse af Fællesskema 2017 er 21. april 2017 kl. 24.00. Dog kan skemaet indsendes forsinket frem til 16. maj 2017, men her bliver støtten reduceret med 1 procent pr. arbejdsdag efter ansøgningsfristen. Derfor er det vigtigt at få skemaet indsendt rettidigt.