Abonnementsartikel

Hvis uheldet er ude, og hesten er blevet ramt af forfangenhed, er der nogle ting, man som hesteejer selv kan gøre, indtil dyrlægen når frem. Ud over øjeblikkelig at trække hesten væk fra græs og sætte den i stald eller på jordfold, så kan man også lindre hestens smerter og lave forebyggende behandling.

- Det der med isvandet, det er vigtigt. (Se artikel: "Hold øje med hesten" i denne serie om forfangenhed, red.) I det efterfølgende forløb, så kan man også sørge for, at hesten kan få forbenene i vådt sand, så de kan stikke tæerne ned og få støtte under hovbenet, siger dyrlæge Peter Hjuler, Horsedoc.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det jeg så gør, når jeg kommer ud til hesten, det er at tage lidt af blodtrykket, så der ikke er så meget pres på, og så giver jeg smertestillende medicin. Og det er en meget vigtig del af behandlingen.

Ifølge Peter Hjuler er der også dyrlæger, der bruger akkupunktur, og det har også en dokumenteret effekt på nogle heste.

Hovene skal aflastes

Når den akutte behandling af hesten er overstået, gælder det om at få aflastet hovene.

- Noget af det, jeg gør, når jeg kommer ud til forfangne heste, er at bruge et system med skumgummisko, der er baseret på byggeskum. Dem sætter jeg på hesten med gaffatape. I løbet af det første til halvandet døgn, sker der så det, at hesten træder denne blok flad, så den kommer til at passe helt ind til strålen. På den måde får man lavet et sygebeslag, hesten kan gå med i forholdsvis lang tid, og som ejeren kan hjælpe med at holde på plads med tape.

Netop denne del af den efterfølgende behandling har Peter Hjuler haft ret gode resultater med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Problemet her er dog, at det er svært, hvis hesten går med sko, for så skal man pille skoen af. Og man har ikke lyst til at rode for meget med hovene, når hesten er forfangen, siger han.

Klik og læs videre: Efterbehandling