Abonnementsartikel

Ifølge livsstilsforskere er de senere års stigende interesse for at gå på jagt et udtryk for, at jagtinstinktet ligger dybt forankret i det moderne menneske. Og samtidigt med, at den generelle interesse for jagt er stor, så er der mange, der i disse dage bevæger sig væk fra riflen og over til bue og pil.

Det mærker man i høj grad hos Pamhule Jagt & Fiskeri, der har specialiseret sig i buejagt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er simpelthen den mest spændende måde at gå på jagt på. Det er jo meget mere intenst, siger indehaver Lars Iversen.

- Du skal jo være indenfor 20 meter, før du må skyde. Så oplevelsen er jo væsentligt større, fordi du kommer så tæt på. Du kan ikke tillade dig at larme eller bevæge dig for meget. Så opdager dyret dig med det samme.

Tæt kontakt med naturen

Det er netop den tætte kontakt med både natur og dyr, som fascinerer de mange jægere, der i de senere år har taget jagttegn til bue.

- Der er omkring 2.200 jægere, der har jagttegn til bue, og da vi er omkring 176.000 jægere, så er potentialet stort, siger Lars Iversen.

Der findes tre forskellige slags buer på markedet: Compoundbuen, recurvebuenog langbuen. Forskellen på især compoundbuen og de to andre er temmelig stor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den mest populære er compoundbuen. Der har du et sigte på, og du har en fast træklængde. Desuden har du et såkaldt peepsigte, hvor du kigger igennem strengen. Når du har de tre punkter, har du et meget mere præcist skud, fortæller Lars Iversen.

Er udfordringen med denne bue ikke stor nok, så kan man række helt tilbage til middelalderens Robin Hood og prøve med en langbue, der ifølge Lars Iversen i princippet "bare er en pind med en snor på". Eller en recurvebue, der er en lidt mere avanceret langbue.

Hvad end man vælger, så skal man - udover det almindelige jagttegn - også have jagttegn til bue. Det består af en teoriprøve og en praktisk prøve, der er målrettet den bue, man vælger. Men det skal man ikke lade sig skræmme af.

- Hvis du har en lille smule flair for det, så kan du træne dig op til det på en uge og så gå til prøve, så sværere er det ikke, siger Lars Iversen

3D bane

Ved siden af jagt- og fiskeributikken, der ligger idyllisk placeret i Pamhule Skov lidt syd for Haderslev ligger også en 3D bane til bue. Den drives af Lars Iversens hustru, Rikke. Banen fordeler sig på et cirka syv hektar naturskønt område, hvor man undervejs møder yderst livagtige modeldyr som ænder, hjorte, bjørne og vildsvin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det tager omkring et par timer at nå banen rundt, og satsningen på den udfordrende bane har i den grad givet pote.

- Vi har rigtig mange firmaarrangementer. Det er virkeligt blevet populært, men derudover får vi også besøg af skoleklasser, familieudflugter og turister, siger Lars Iversen.

- Vi har ikke haft nogen, der er kommet tilbage og ikke har haft en god oplevelse. Det rammer lige sømmet på hovedet, siger jægeren, der selv hver eneste weekend er at finde på banen - hele året rundt.