Abonnementsartikel

Gamle træer giver mere liv i skovbunden og udgør levesteder for truede arter. Derfor skal der i statens skove over de kommende år udpeges fem træer per hektar, der ikke må fældes. De 500.000 livstræer skal i stedet have lov til at blive gamle og dø af ælde. Og nu kan skovgæsterne selv være med til at udpege dem med en ny app til smartphones.

- Flere gamle træer er godt nyt for skovens sjældne dyr og planter. Derfor beder vi nu om danskernes hjælp til at udpege de mest værdifulde træer i statsskovene, så de er garanteret et langt liv og kan blive til levesteder for f.eks. biller og svampe, når de dør af ælde, siger Signe Nepper Larsen, vicedirektør i Naturstyrelsen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Et bøgetræ kan blive over 300 år gammel, og egetræer kan blive over 1.000 år gamle. Når livstræerne dør og vælter omkuld i skovbunden, får de lov at blive liggende. For i de store døde stammer lever nogle af de mest truede flagermus, insekter og svampe.

Flere gamle træer i statsskovene

Der er særligt mange gamle træer i løvskovene på Fyn, Sjælland og i Østjylland, men der skal udpeges livstræer alle steder i landet.

- Der mangler gamle træer i vores skove. For 200 år siden var kun to procent af landet dækket af skov, og i dag er det tal vokset til 14 procent af Danmarks areal. Nu gælder det om, at vi passer på de gamle træer til gavn for biodiversiteten i mange år frem, siger Signe Nepper Larsen.

I de skove, der allerede er urørt skov, bliver der ikke udpeget livstræer, da alle træerne i disse skove per definition skal blive stående eller liggende i skoven.

For at få udpeget de mange træer bliver spejdere flere steder i landet uddannet som livstræsambassadører, og der skal udpeges livstræer som en aktivitet på Spejdernes Lejr 22.-30. juli i Sønderborg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Naturstyrelsens lokale enheder står herudover klar med råd og vejledning for de enkeltpersoner eller grupper, som gerne vil i gang med at udpege livstræer.