Abonnementsartikel

Sommeren byder på sol, kolde drinks i skyggen og lange aftener på terrassen med venner og familie. Så hvordan tænker vi lige energien ind? Her er tre råd fra Energistyrelsen til, hvordan du kan spare penge på strøm og samtidig passe på miljøet i din sommerferie.

1: Gode energivaner indendørs

Når vejret er godt, kan du også tænke på dit varmeforbrug. Med disse råd kan du holde en stabil temperatur og samtidig reducere energiforbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Overvej derfor om du kan sænke temperaturen. Du sænker dit varmeforbrug med fem procent, hvis du sænker temperaturen med 1°C i huset.

Brug termostater. De holder temperaturen stabil i alle rum og afstemmer temperaturen efter den varme, der kommer fra eksempelvis elektronik, sol og beboere.

Hold på varmen på de kolde dage. Luk dørene mellem rummene, så de kolde rum ikke trækker varme fra varmere rum.

Sluk cirkulationspumpe og varmeanlæg.

2: Elvarme på terrassen

De fleste danskere bruger gasvarmere, når aftenerne på terrassen bliver forlænget, og det begynder at blive koldt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men gasvarmere bruger også meget energi og udleder en tredjedel mere CO2 end eldrevne varmere. For at undgå at det bliver en dyr fornøjelse, bør du derfor gå efter eldrevne terrassevarmere.

Husk at slukke terrassevarmeren, når den ikke er i brug og tænd den først, når du skal bruge den.

Vælg terrassevarmer med infrarød stråling frem for reflektorvarme, så bliver dit elforbrug mindst muligt.

3: Køl og frys med mindre elforbrug

Kølig rosévin og friske is kan være guld værd i løbet af sommeren. Men det koster strøm at få de rigtige temperaturer. En dansk familie bruger i gennemsnit 14 procent af deres strøm på køl og frys, men du kan spare energi ved at bruge dine hvidevarer rigtigt.

Vidste du for eksempel, at elforbruget stiger med to-tre procent for hver grad, du sænker temperaturen i fryseren under - 18 grader? Eller at du kan spare ca. 10 procent af elforbruget, hvis du stiller fryseren i et rum, hvor der er 16 grader frem for 20 grader?