Abonnementsartikel

Efterspørgslen efter kaninkød er stigende. Det samme gælder interessen for at have kaniner i haven til selvforsyning eller til lokalt salg. Store dele af landet var i foråret støvsuget for avlsdyr af de racer, der er bedst til kødproduktion.

I øjeblikket importerer vi årligt mere end 20 ton kaninkød, fortrinsvis fra Frankrig. Hidtil har der ikke været kommerciel produktion i større stil herhjemme. En del landmænd er netop startet med produktion og en del overvejer, om de skal gå i gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For mange hobby-avlere vil det være et kærkommen tilskud til økonomien at sælge lidt slagtede kaniner til venner og bekendte. Når man avler kaniner til udstilling, vil der altid være en del, som skal sorteres fra. Også for fritidslandmænd kan det være en interessant niche at kaste sig over.

Lad os starte med at slå fast, at det selvfølgelig er helt lovligt at slagte sine egne kaniner og tilberede dem selv. Man må også gerne invitere gæster på en steg af hjemmeavlet kanin. Ved aflivningen skal man naturligvis overholde de generelle bestemmelser i dyreværnslovgivningen.

Salg til andre

Hvis man vil sælge sine slagtede kaniner til andre, skal man registrere sig som primærproducent inde på følgende hjemmeside: www.landbrugsindberetning.dk.

- For primærproducenten, der avler kaniner, er der ingen omkostninger forbundet med at lade sig registrere, og det er en forudsætning for at kunne sælge slagtede kaniner. Alle kan gå ind og registrere sig som primærproducenter, også privatpersoner med kaninavl som hobby, oplyser dyrlæge Jacob Gade fra Fødevarestyrelsen.

Dernæst er der tre muligheder: Man kan vælge at blive registreret til det såkaldte stalddørssalg. Så må man sælge op til i alt 500 slagtede kaniner direkte til forbrugere og til lokale butikker og restauranter. Registreringen til stalddørssalg foregår ved, at man udfylder en formular, som man finder på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Man må udelukkende sælge kaniner, der ikke er åbnede. De må gerne være flået. Opdrætteren skal for hvert regnskabsår kunne dokumentere, at der ikke sælges mere end 500 kaniner til forbrugerne og til lokale butikker og restauranter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den anden mulighed er, at man sælger grydeklare kaniner, dvs. kaniner, hvor indvoldene er taget ud. I så fald skal man etablere en såkaldt detailvirksomhed, hvor der er faciliteter til at udtage organer af dyrene, nedkøle kødet og foretage anden håndtering, for eksempel opskæring af kødet. Det skal være indrettet i et selvstændigt lokale og have passende faciliteter. Det skal registreres hos Fødevarestyrelsen som en detailvirksomhed.

- Der er hygiejnemæssige krav om, at man skal have de fornødne kompetencer, men der er ikke krav om, at man skal have bestemte kurser, fortsætter dyrlæge Jacob Gade fra Fødevarestyrelsen.

Levering til slagteri

Den tredje mulighed er at levere til et autoriseret slagteri. På nuværende tidspunkt er fire slagterier godkendt til at håndtere kaniner. Det drejer sig om Tingsted Vildt- og Fjerkræslagteri ved Nykøbing F., Det Ville Slagtehus i Hejls i Sydøstjylland, Fjerkræ- og vildtslagteri v. Ib Christiansen i Dannemare på Lolland samt Toftnæs Slagtehus ved Varde. Ved levering til et slagteri er der f.eks. regler om indsendelse af fødevarekædeoplysninger.

Specialkonsulent Henriette Mynster fra Fødevarestyrelsens Rejsehold oplyser, at der i de senere år kun har været én sag angående slagtning på steder, der ikke er autoriseret. Den opstod, fordi styrelsen havde modtaget en anmeldelse om en person, som annoncerede med slagtede kaniner på Facebook. Vedkommende fik en indskærpelse samt et krav om at betale omkostningerne for myndighedernes besøg, som koster cirka 500 kroner per påbegyndt kvarter per person plus et startgebyr på 400 kroner.