Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Dansk zoo hjælper mongolske heste

Af boa -

Del artiklen:

Givskud Zoo sender mongolske przewalskiheste tilbage til deres oprindelige leveområde.

Hvert år kommer der przewalskiføl til i Givskud Zoo, og den store succes med avl betyder, at parken kan bidrage til et internationalt projekt, der handler om at sætte vildheste tilbage i naturen.

Przewalskihestene stammer fra Mongoliet - og det er her, der er etableret et reservat i Gobi, hvor nogle udvalgte dyr sættes ud - for senere at blive sluppet helt fri i den vilde natur.

Givskud Zoo har allerede sendt to hopper afsted. Og nu gøres yderligere to heste klar til afrejse.

- Et af vores hovedformål med at drive et zoologisk anlæg er at bevare truede dyrearter. Oftest kan vi kun gøre det i fangenskab, men når der er chance for at være med til at hjælpe en art i naturen, skal vi selvfølgelig være med, siger Kim Skalborg Simonsen, der er biolog i Givskud Zoo.

Fra park til reservatet til vild natur

Hestene, der sendes afsted, kommer alle fra zoologiske haver. Arten var egentlig uddød i naturen, men den blev bevaret i zoologiske haver. Og via samarbejde om avl er det lykkes at øge antallet af heste, så der er nok til, at man kan sætte dem tilbage til deres oprindelige levested i naturen.

Før hopperne kan sendes til przewalskihestens oprindelsesland, bliver de taget fra flokken - og væk fra hingsten, så man er sikker på, at de ikke er drægtige, når de skal afsted. Derfor skal de to udvalgte heste i Givskud Zoo placeres i et anlæg for sig selv.

- Det er vigtigt at hopperne er i så god stand som muligt, når de sendes afsted. At være drægtig tager energi og der er større risiko for komplikationer i drægtigheden, når hestene skal flyttes så langt, forklarer Kim Skalborg Simonsen.

Økonomisk støtte til projektet

Det er ikke billigt at fragte hestene til den vilde natur. Først skal de transporteres fra den zoologiske have, de kommer fra, til Prag Zoo i Tjekkiet, som står for det praktiske og logistiske arbejde med udsættelsen. Derefter skal hestene ombord på et fly, så de kan transporteres til Mongoliet. Endelig skal der holdes øje med dem i det reservat, de bliver sat ud i til at begynde - før de endelig slippes ud i den vilde natur.

- Udover at donere hestene har vi også støtte projektet med 5.000 Euro. Vi mener, at dette projekt er enormt vigtigt, men også meget dyrt. Så derfor vil vi gerne støtte på alle måder, vi kan, siger Kim Skalborg Simonsen.

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame