Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Nu skal solen kæmpe mod vinden

Af boa -

Del artiklen:

Rregeringen foreslår nu et helt nyt tilskudssystem.

Danmark er blandt verdens bedste til at levere grøn energi. I årtier har vi givet målrettet støtte til forskellige vedvarende energikilder. Men som Energikommissionen anbefalede for nylig, er der brug for et skifte væk fra håndholdte støtteordninger og over til en mere markedsbaseret udbygning med vedvarende energi, der tager sit udgangspunkt i teknologineutralitet.

Derfor vil regeringen nu skrive energipolitisk danmarkshistorie og afprøve en helt ny udbudsmodel, hvor sol og vind i 2018 og 2019 konkurrerer om at levere mest grøn strøm for sammenlagt ca. 1,3 milliarder kr. svarende til ca. 200 MW.

Regeringen mener, at tiden er moden til nye input af grøn energi i den danske energisektor. Men som et nybrud vil man ikke lave en særlig pulje til solenergi eller vindenergi.

Mest grønt for pengene

Som noget nyt foreslår regeringen i tråd med Energikommissionens anbefalinger et helt nyt tilskudssystem. Her skal de grønne energier konkurrere mod hinanden på markedsvilkår om at levere så meget grøn energi til danskerne som muligt til den laveste pris.

- Vi skriver energipolitisk danmarkshistorie med denne udbudsmodel. For første gang nogensinde lader vi sol og vind konkurrere mod hinanden om at levere mest muligt grøn strøm til danskerne for sammenlagt ca. 1,3 milliarder kr. ved et udbud i 2018 og i 2019. Hidtil har det været sådan, at vi fra politisk side har bestemt, hvor meget vedvarende energi vi vil have fra en bestemt teknologi. Og så har vi betalt for det. Nu vender vi bøtten om og spørger markedet, hvor meget vedvarende energi det kan levere for en bestemt pose penge. Jeg forventer en skarp konkurrence mellem sol og vind, og jeg er meget spændt på at se, hvad der bliver budt ind med, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Forskellige ordninger

I dag er udbygningen af vedvarende energi i Danmark understøttet af mange forskellige støttesatser og særordninger, hvor den enkelte teknologi har sine egne særlige vilkår. Faktisk opereres der i dag med over 30 forskellige støttesatser til elproduktion fra vedvarende energi. Det er meget lidt gennemskueligt, det giver uventede budgetoverskridelser, og det sikrer ikke mest vedvarende grøn energi for pengene.

På baggrund af Energikommissionens anbefalinger om at lave en mere markedsbaseret, teknologineutral og konkurrencepræget udbygning med vedvarende energi ønsker regeringen et mere simpelt og harmoniseret system, hvor målet først og fremmest er at sikre mest mulig grøn omstilling for pengene ved at lade markedskræfterne slå igennem.

- Den nye udbudsmodel skal gerne være en god generalprøve på, hvordan vi kan lade teknogierne konkurrere mod hinanden og sikre mest mulig grøn omstilling for pengene, inden vi skal implementere en ny energiaftale. Her bliver målet at dække mindst halvdelen af danskernes energibehov med vedvarende energi i 2030, hvilket vil kræve en massiv udbygning med ny vedvarende energi. Derfor skal vi høste erfaringer nu og sikre os, at vi får mest muligt grøn omstilling for pengene, siger Lars Chr. Lilleholt.

Regeringen har indbudt til politiske forhandlinger med Folketingets partier med henblik på at finde politisk opbakning til et nyt støttesystem til vind og sol.

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame