Abonnementsartikel

20 køer på en mark ved Slagelse kan selv bestemme, hvad der ryger i maverne. De får nemlig lov til at selv at sammensætte menuen af det bedste naturgræs, de kan finde, og uden for græsningssæson får de hø. Til gengæld får de ikke serveret kraftfoder, majs og ensilage, som ellers udgør en stor del af foderet hos normale kvægbesætninger. Det giver ikke nær så meget mælk, men til gengæld har den mælk, som kommer ud af det, andre kvaliteter end almindelig mælk.

- Det er en helt anden slags produktion. Du kan kalde det "low input". Vores køer passer i høj grad sig selv ude på græsset og vi presser dem ikke til det yderste. Det er langt sundere for dem. Og køerne betaler tilbage ved at give en mælk, der simpelthen smager bedre og har en sundere fedtsyresammensætning end både almindelig konventionel og økologisk mælk, forklarer Henrik Sønksen, fra Konsulentfirmaet Viventes, der deltager i projektet, som officielt starter den 1. september.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ønske om ekstra kvalitet

Det var et ønske om at få mælk af ekstra høj kvalitet, der satte gang i projektet. Osteproducenten Ostebørsen var ikke helt tilfreds med den mælkekvalitet, der var tilgængelig på markedet, og tog derfor initiativ til at få nogle køer ud og spise naturgræs. Miljø- og Fødevareministeriet støtter projektet økonomisk gennem den såkaldte GUDP-ordning.

- Der hersker en forkert antagelse af, at så længe mælk bare kommer ud af en ko og er hvidt, så er det god kvalitet. Mælk er ikke bare mælk. Smags- og ernæringsmæssigt afhænger mælken meget af, hvordan koen lever - og hvad den lever af. Men det er ikke et fødevareområde, man har udforsket ret meget i Danmark, fortæller Henrik Sønksen.

Vandt familiedyst

Og meget tyder på at mælken er god. Ejeren af Tøvestensgaarden, Michael Andersen, satte i starten af projektet 10 familiemedlemmer sammen til en mælke-smagning omkring spisebordet, og samtlige deltagere kunne udpege hvad der var græsmælk.

- Vi lavede en prøvesmagning og alle 10 beskrev den med de samme to ord: smagen er rund og frisk på en anden måde, siger Michael Andersen og fortsætter:

- Vores mission er at levere fødevarer af højeste kvalitet og samtidig kunne få en realistisk pris for det produkt, som vi laver. Samtidig er det en fantastisk mulighed for at udnytte områdets natur til at skabe et lokalt fødevareprodukt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De 20 køer fra Slagelse leverer Danmarks første mælk produceret udelukkende på naturgræs fra fredet og bærerdygtige engområder, og det giver dagligt 500 liter mælk til Ostebørsen. I løbet af projektets løbetid forventer man at øge besætningen til 80 køer.