Abonnementsartikel

Der er mange penge at spare på køb af brænde til fyringssæsonen, hvis du bare ved hvad du skal kigge efter. Og særligt ét råd, er der mange forbrugere, som ikke er opmærksomme på.

Hjemmesiden Holddigvarm.dk, som foretager sammenligning af priser på brænde, har lavet en analyse af hvor meget du kan spare, hvis du bare bruger 5 minutter mere på, at se dig for før, at du handler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lufttørret eller ovntørret

Det allerførste, som du først skal gøre op med sig selv, er om brændet skal være lufttørret eller ovntørret. Begge typer er tørret træ, forskellen er blot, at det ovntørrede træ er garanteret klar til fyring, mens at det lufttørrede træ typisk er tørret udendørs og varierer meget i fugtigheden.

Så hvis du skal bruge brændet med det samme, så vælg det ovntørrede træ, men hvis du kan vente lidt med at bruge det og f.eks. lade træet stå tørt indenfor et stykke tid endnu, så kan du fint købe det lufttørrede brænde. Her sparer du ca. 200 kr. pr. brændetårn ved at købe det lufttørrede træ. Man kan også kombinere og købe ét brændetårn af hver type.

Nem sammenligning af priser

Brænde leveres i dag typisk i et brændetårn på 1,8 m3 og samtidig tilbyder de fleste forhandlere gratis levering. Den kombination gør, at prissammenligningen for den enkelte forbruger er meget nem, i hvert fald for brænde. Afhængigt af brændesort, så kan der være mellem 2-400 kr. at spare ved at vælge den billigste leverandør. Det svarer til 10-20% i besparelse på et brændetårn.

For træpiller og træbriketter er det lidt anderledes, da de leveres i poser på en palle og hvor de enkelte leverandører kan have forskellige antal poser og kg på. På Holddigvarm.dk er dette løst ved at omregne alle produkter til 1.000 kg og herefter sammenligne priserne.

Køb mere ad gangen

Rigtigt mange brænde leverandører giver mængderabat, hvis du køber flere paller brænde ad gangen. Brænde sælges typisk med gratis levering, så når lastbilen alligevel er sendt ud, så giver det rigtigt god mening for leverandøren at tilbyde rabat ved køb af større mængder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her sparer man ca. 50-150 kr. pr. brændetårn, afhængigt af hvor mange ekstra, som man bestiller.

Den lille detalje

Mange lægger sig tidligt fast på om de vil købe eg, bøg, ask, blandet løv eller birk som træsort og kigger efter priserne her. Men det skal man ikke nødvendigvis, mener Jacob Henriksen, som driver Holddigvarm.dk. Der er nemlig forskellig rumtæthed (kg. tørstof pr. m3) i træsorterne, hvilket vil sige, at man f.eks. får mere varme ud af et brændetårn eg i forhold til et brændetårn med blandet løv. Og hvis man er smart, så kigger man derfor på prisen pr. kg. tørstof på tværs af de forskellige træsorter.

Herefter kan du finde ud af hvor du får mest varme for pengene. Det har vi selvfølgelig lavet en lille service til, som vi kalder "Ugens brænde tilbud".