Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Køber ældre møller - og tjener på det

Af Erik Suhr -

Del artiklen:

Energiselskabet Wind Estate køber ældre vindmøller og driver dem videre. Med profit.

Der var en gang, hvor afregningsprisen pr. produceret kilowatt-time var høj.

Derfor var der mange, som købte én eller flere vindmøller. Det var simpelthen en god forretning. Sådan er det ikke helt længere. Afregningsprisen pr. produceret kilowatt-time er ikke så høj som den har været, og flere af de møller, der allerede er produceret, er ældre end 20 år, og derfor kan man ikke længere modtage et tilskud på 10 øre pr. kilowatt-time.

Og så kommer der et tidspunkt, hvor det ikke længere kan betale sig at eje og drive en vindmølle som privatperson. Søren O. Sloth har i dag solgt sine møller fra.

- En mølle er i bund og grund en maskine med sliddele, som kan være dyre. Og så forsvinder indtjeningsgrundlaget, når man blot ejer én enkelt mølle. Eksempelvis koster en ny gearkasse hurtigt to millioner kroner, forklarer Søren O. Sloth og uddyber:

- Min servicekontrakt blev dyrere og dyrere år for år. Og på et tidspunkt, så var omkostningerne så høje, at det ikke længere kunne betale sig at fortsætte, siger Søren O. Sloth.

For den nu tidligere vindmølleejer er årsagen klar. Afregningsprisen på strøm er alt for lav. Og har været det længe.

- Energipriserne skal stige rigtig rigtig meget, før det kan betale sig at eje en enkelt mølle selv, siger Søren O. Sloth.

Hos Wind Estate er de også godt tilfredse med både de handler, de har indgået med Søren O. Sloth og andre der bor på landet. I alt driver energiselskabet cirka 300 møller af forskellige størrelser fordelt over hele landet. Og selvom der ikke er de store penge i vindmøller for den enkelte landmand, så ser det anderledes ud for Wind Estate. Hemmeligheden er ligetil.

- Det handler simpelthen om, at vi ved at samle driften af mange møller på ét sted, kan holde vores omkostninger pr. produceret kilowatt-time langt lavere, end den enkelte landmand kan. Simpelthen fordi vi har ansat kvalificeret personale, som tager sig af at vedligeholde møllerne og har kapaciteten til at holde de mest gængse dele på lager, så møllerne står stille i så kort tid, som overhovedet muligt, siger Jesper Pedersen, som arbejder med køb og salg af vindmøller hos Wind Estate.

Win-win

Set fra Jesper Pedersens stol, så er der ikke noget, der er mere tilfredsstillende, end når man kan tilbyde en handel, som begge parter kan se en idé i.

- Jeg plejer at sige, at med vores forretningsmodel, hvor vi holder omkostningerne lave, så er der gode penge at hente for begge parter. Og samtidig kan landmanden skaffe likviditet til enten at investere i sin kerneforretning eller afvikle anden gæld. På den måde sikrer vi, at både vi og landmanden er tilfredse, når papirerne er underskrevet, siger Jesper Pedersen.

Regnestykket ser dog forskelligt ud, alt efter hvilken mølletype det drejer sig om, og hvilken stand møllen befinder sig i. Derfor er det ikke alle møller, Wind Estate er lige interesserede i at købe.

- Det er klart, at det skal kunne betale sig for os. Vi gør jo det her, fordi vi mener, vi kan tjene på det. Så det skal selvfølgelig kunne hænge sammen for os også, siger Jesper Pedersen.

De kunder, som Wind Estate handler med, har vidt forskellige motivationer for at ville af med deres møller. For nogle handler det om at skabe likviditet, så bedriften kan videreføres. For andre er motivet noget anderledes.

- De fleste siger, at de skal bruge midler til at udvide eller udbygge deres landbrugsproduktion. Og på den måde, så fokuserer det jo på det, som er deres kerneforretning. Ligesom vi gør, når vi køber møllen, så jeg synes godt, at man kan tale om en tendens i den retning, siger Jesper Pedersen.

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame