Abonnementsartikel

Når tøjet er snavset, så smider vi det i vaskemaskinen. Så kommer det rent ud en time efter. Nu kan det samme rent faktisk lade sig gøre med hø eller wrap.

Alt for meget hø indeholder støv, svampesporer, bakterier og andet, der både på kort og længere sigt kan gøre din hest syg. Undersøgelser viser, at over 70 procent af vores heste på et eller andet tidspunkt kommer til at lide af luftvejsproblemer. Og i rigtigt mange tilfælde hedder synderen dårligt hø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eneimport i Danmark

Firmaet Equi-Sales.dk har skaffet sig eneimport på hødampere fra den engelske producent Haygain. Derfor er det nu igen muligt at få den innovative hødamper på det danske marked.

- Maskinen har været under udvikling i over otte år - blandt andet, fordi den engelske opfinder insisterede på videnskabelig dokumentation af hødamperens resultater, forklarer Suzanne Houtman fra Equi-Sales.dk, som kom i kontakt med det engelske firma via en hollandsk importør.

Og resultatet er imponerende. Hødamperen ledsages af et fyldigt dokumentationsmateriale, der kort fortalt beviser, at maskinen fjerner næsten alle skadelige stoffer fra høet. Blandt andet er den blevet grundigt undersøgt og testet ved Royal Agricultural University i Storbritannien med yderst positivt resultat.

Maskinen består groft sagt af to dele: En dampgenerator, der fyldes med vand, og en kraftig plastbeholder, der har en såkaldt patenteret manifold-konfiguration i bunden. Den består af et antal strategisk placeret spidse metal-pigge, der sender dampen ind i høet, så det bliver fordelt over det hele.

Nem at bruge

Og den er nem at bruge: Vand hældes på, hø-net puttes i beholderen, maskinen tændes og efter 60 minutter er høet dampende lækkert og lige til at spise.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er ikke nok bare at få temperaturen inde i beholderen op på 100 grader. Den skal også holde over 80 grader i minimum 10 minutter, siger Suzanne Houtman, mens hun peger på den centralt placerede temperaturmåler.

Efter en time i hødamperen er høet fuldstændigt renset, velduftende og klar til brug. Og at dømme efter hvor hurtigt den ventende "test-hest" fik stukket hele mulen ned i det dampende hø, må man konstatere, at varmt hø åbenbart er en delikatesse.

- Når høet serveres, så er det vigtigt at holde det væk fra strøelsen. Vi anbefaler, at man fodrer i en beholder som en slow-feeder. Høet må ikke komme i kontakt med snavs eller bakterier, siger Suzanne Houtman.

Det er ikke tilfældigt, at Suzanne Houtman er blevet forhandler af Haygain-produkterne. Hun er uddannet indenfor landbruget i hjemlandet Holland, og sammen med sin mand driver hun firmaet Equi-Sales.dk, der udelukkende beskæftiger sig med heste-relaterede produkter. Ud over at forhandle emner som eldrevne halmtransportere og trillebøre, så opstalder parret også ungheste på deres hesteejendom i Gram, Sønderjylland.