Abonnementsartikel

De sidste fire år har det været forbudt at installere olie- og naturgasfyr i nye bygninger, hvis der er andre alternativer som for eksempel fjernvarme, varmepumper, træpillefyr eller solvarme. Alligevel kommer varmen i cirka 523.000 boliger stadig fra enten et olie- eller et naturgasfyr. Et tal som gerne skulle ned på nul, efterhånden som vi nærmer os 2050, hvor Danmark skal være fri af fossile brændstoffer.

En større udskrivning

- En udskiftning er en større udskrivning, og derfor tager det tid, inden vi slipper af med alle olie- og naturgasfyr. Men for mange boligejere, som står over for den øvelse, kan det være svært at vurdere, om det er varmepumpe, træpillefyr, solvarme eller noget helt fjerde, der er bedst for netop deres bolig. En håndværker med en energivejlederuddannelse kan hjælpe med at give et overblik over de forskellige muligheder, siger chefkonsulent i Dansk Byggeri Camilla Damsø Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når man skal skifte fyret ud, er det en fordel samtidig at overveje, om der eventuelt bør skiftes vinduer eller efterisoleres, fordi det kan være med til at påvirke valget af både varmekilde og den fremtidige energiregning. Og i de overvejelser er det en fordel med en fagmand, der kan vejlede om de forskellige energiløsninger.

1,4 mio huse

Der er 1.460.421 stuehuse, parcelhuse og rækkehuse i Danmark. Cirka 114.000 af boligerne har oliefyr, mens 409.000 har naturgasfyr.

- Det er hele 35 procent af boligerne, og det er dermed en ret stor andel, der skal erstatte fyret med vedvarende energikilder, for at Danmark kan nå i mål med at blive fri af fossile brændstoffer i 2050. Øvelsen er at gøre det mest omkostningseffektivt for forbrugeren, og det er derfor, at der er flere ting end bare ny varmekilde, som bør overvejes, når man alligevel går i gang, siger Camilla Damsø Pedersen.