Abonnementsartikel

Hvis ikke du allerede har fundet vinterdækkene frem, så er det måske tid til at købe nye dæk til bilen, men hvad skal du vælge? Et dæk er vel et dæk - eller ?

Læn dig op af fagkundskaben, når du skal vælge dæk

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er du i tvivl om, hvilket dæk du skal vælge, kan du tage kontakt til dit lokale autoværksted. De kan guide dig gennem valget af dæk med udgangspunkt i bilmærke og -type, bilens alder og dit kørselsbehov.

Eller du kan tjekke FDM's halvårlige test af vinter- og sommerdæk. FDM anbefaler, at du finder dit dæk mellem de 5-6 bedste i testen.

Teknisk chef hos Bridgestone, verdens største dækfabrikant, Jesper Sørensen lister en række specifikationer op, du skal se efter, når du køber nye dæk.

Hvad skal du se efter, når du køber nye dæk?

? Hvilken størrelse dæk passer til din bil? Mange biler kan benytte flere godkendte størrelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Find dækstørrelsen ved at indtaste bilens registreringsnummer på motorregister.skat.dk.

? Bland aldrig vinter- og sommerdæk. De fire dæk skal passe sammen.

? Tjek dækkets hastighedskode og afstem den med din bils ydeevne. Koden står på dækket og viser, hvilken topfart, det er godkendt til. Kører du hurtigere, kan dækket eksplodere.

? Mønsterdybde - nye dæk har en mønsterdybde på 7-8 mm. Lovkravet siger minimum 1,6 mm., men Jesper Sørensen anbefaler 4 mm. for vinterdæk og 3 mm. for sommerdæk.

Hvilken bilejertype er du?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bilejere kan deles ind i tre kategorier og skal vælge dæk efter deres type. Den miljøbevidste, den fornuftige og den sporty. Og så er der dem, der ikke ønsker at udsætte sig selv eller deres familie for usikkerheden ved en punktering i farten - de har deres helt egen kategori. Der findes dæk til alle typer af bilister, også et der passer til dig.

Jesper Sørensen fra Bridgestone: ?Overvej allerførst, hvad der er vigtigt for dig. Er det kørekomfort og støj? Brændstofeffektivitet, ydeevne ved høj hastighed, sikkerhed på de lange ture eller styreevne??

? Er du miljøbevidst og ønsker at spare brændstof, skal du vælge små dæk med lav rullemodstand.

? Er det i stedet komfort og holdbarhed, der tæller mest for dig, er et mellemklasse dæk med fornuftige køreegenskaber et godt bud.

? Hvis du er den sporty type, der vægter gode køreegenskaber og god styrerespons, skal du have vælge dæk ud fra det og fx gå efter et Bridgestone Potenza dæk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Du kan også tjekke den nye opfindelse på dækfronten ud

Er du til sikkerhed, gode bremseevner i vådt vejr og ønsker at slippe for faren ved en pludselig punktering og langvarige ophold i vejkanten, er Bridgestone's nye dæk DriveGuard et oplagt valg. DriveGuard er et såkaldt ?drive-flat? dæk. Du mærker ikke en punktering, og kan uforstyrret fortsætte din kørsel op til 80 kilometer med 80 km/t.

Så nej, et dæk er ikke bare et dæk. Husk det, når du skal købe nye vinterdæk. Hold fast i din type, og hvad der vægter mest for dig i trafikken - og lav din research hjemmefra, så du er klar til at stille krav til dit autoværksted, når du skal købe nye dæk.