Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Grøn varme på abonnement

Af boa -

Del artiklen:

EnergiFyn, Solar og Panasonic er gået sammen om at udvikle en abonnementsløsning med grøn varme.

Med støtte fra Energistyrelsen har energivirksomheden Fyrfyret etableret en abonnementsservice, så danskerne kan få udskiftet deres oliefyr til en ny varmepumpe mod et mindre engangsbeløb og en månedlig ydelse for forbrug og abonnement. Dermed bliver overgangen til grøn energi langt nemmere.

I cirka 140.000 danske hjem lever oliefyret i bedste velgående, men det kan snart være fortid. For med regeringens målsætning om at gøre Danmark uafhængig af fossile brændstoffer i 2050, bliver mange nødt til at se sig om efter grønnere alternativer.

Ifølge Energistyrelsen er et godt alternativ til oliefyret en varmepumpe. Udskifter man sit oliefyr med en varmepumpe, er det nemlig ikke kun med til at reducere CO2-udledningen, men også ens driftsomkostninger. En gennemsnitlig familie vil således kunne spare omkring 25 procent på varmeregningen, hvis familien udskifter sit oliefyr med en varmepumpe. Det viser tal fra energivirksomheden, Fyrfyret.

Støtte fra Energistyrelsen

Men en del danskere afholder sig fra at udskifte fyret med en grønnere løsning på grund af den engangsinvestering, det hidtil har krævet at anskaffe sig for eksempel en varmepumpe. Nu er denne forhindring ryddet af vejen, fordi Fyrfyret samt fire andre virksomheder, har modtaget støtte fra Energistyrelsen til at etablere en abonnementsservice, hvor man betaler en fast månedlig ydelse og en fast pris per kWh varme, der forbruges.

- Selvom en varmepumpe er et rigtig godt alternativ til et oliefyr, så kan det virke som en uoverskuelig engangsinvestering for mange. En varmepumpe koster mellem 80-130.000 kr., og dertil kommer ofte service, reparation og vedligeholdelse. Derfor støtter regeringen fem virksomheders opbygning af et marked, der udbyder varmepumper på abonnement, og som giver danskerne mulighed for at få en grøn varmeløsning uden at skulle have tusindvis af kroner op ad lommen, siger kontorchef Henrik Andersen fra Energistyrelsen

Giver god mening

Abonnementsløsningerne giver god mening for både klimaet og pengepungen, mener Henrik Wenzel, der er lektor ved instituttet for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi på Syddansk Universitet.

- Oliefyret er ikke kun dyrt på grund af svingende oliepriser, det er også dårligt for miljøet på grund af udledning af skadelige gasser. Derfor er det rigtig godt for vores miljø og klima, hvis vi kan udskifte så mange oliefyr som muligt til grønnere alternativer og dermed reducere anvendelsen af fossile brændstoffer, siger Henrik Wenzel fra Syddansk Universitet.

Med et abonnement hos Fyrfyret betaler man et engangsbeløb på 25.000 kroner. Herefter betaler man en fast månedlig abonnementspris på 450 kroner samt en pris per kWh varme for ens faktiske varmeforbrug i boligen. Abonnementet inkluderer alt fra afmontering af det gamle oliefyr og installation af en ny varmepumpe til service og reparation på varmepumpen fra start til slut.

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame