Abonnementsartikel

Alt for mange landmænd oplever stor udskiftning i ansatte - en bekostelig affære der udfordrer landmændene på både økonomi, arbejdsglæde og nedsat produktivitet.

Landbruget har i en årrække haft svært ved at tiltrække ny arbejdskraft og udskiftningen af ansatte er stor. Der er derfor behov for at gøre landbruget til en mere attraktiv arbejdsplads, mener flere rådgivere, der vurderer, at landmændene bør arbejde målrettet på at fastholde deres medarbejdere:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Som arbejdsgivere er der mange ting, der kan gøres for at hjælpe en ny medarbejder godt i gang - både med de daglige opgaver, men også i forholdet til kollegaer, siger Nikolaj Stidsen, der er svinerådgiver i LMO.

Fokus på onboarding

10 procent af årslønnen. Det koster det den enkelte landmand at ansætte en ny medarbejder, viser tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen. Det svarer til 30.000 - 40.000 kroner om året afhængig af, om der er tale om en landbrugsmedarbejder eller en driftsleder. Ifølge Nikolej Stidsen er der en lang række tab forbundet med at skifte en medarbejder ud:

- Det kan være tab af motivation og arbejdsglæde, omkostninger til rekruttering og ansættelse og derefter også en oplæringsperiode af en ny medarbejder, hvor bedriften vil opleve nedsat effektivitet, siger han.

Derfor er der god økonomi i at være en god arbejdsplads, understreger Nikolaj Stidsen:

- Onboarding er helt afgørende ved opstart af en ny medarbejder. En god start er det bedste udgangspunkt for at sikre fremtidig stabil arbejdskraft. Det er vigtigt, at man får lavet en intro-plan og får afstemt forventningerne fra første dag. Det er et fælles ansvar at skabe arbejdsglæde på arbejdspladsen, og det er bestemt til landmandens egen fordel, at det sker så hurtigt og godt som muligt, understreger svinerådgiveren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tag udfordringen alvorlig

Britt Rønberg er specialist, når det gælder rekruttering og fastholdelse af medarbejdere. Som rekrutteringskonsulent i LMO arbejder hun dagligt med ledelse og udvikling af medarbejdere i landbruget. Ifølge hende bliver manglen på arbejdskraft ikke bedre de kommende år, medmindre landbruget tager udfordringen alvorlig:

- Derfor opfordrer jeg til at prioritere rekruttering. Det er hjælp til selvhjælp, siger Britt Rønberg.

Hun kender også omkostningerne ved at skifte medarbejdere. Der kan være tale om manglende effektivitet, uro blandt hele medarbejdere og en periode uden den nødvendige ledelse:

- Omkostningen løber let op i en halv mio. kr. for en driftsleder i manglende dækningsbidrag, siger Britt Rønberg.

- God ledelse, godt arbejdsmiljø og gode resultater i produktionen hænger uløseligt sammen. Man skal først og fremmest vise sine medarbejdere, at man er stolt af sin produktion, og man må meget gerne fortælle om sine visioner for virksomheden. Det smitter af på medarbejderne, når ejeren står frem og taler sin virksomhed op, siger Britt Rønberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere udenlandske ansatte

Udviklingen i landbruget som arbejdsplads viser ifølge opgørelser fra Landbrug & Fødevarer, at en stadig større andel af bedrifterne beskæftiger tre eller flere medarbejdere. Mange medarbejdere i landbruget er desuden unge i uddannelsespraktik, og en del er udlændinge fra især Østeuropa.

- Udviklingen har i højere grad stillet landbruget over for nye udfordringer. Vi ved, at udenlandske medarbejdere kræver ekstra indsats, fordi det er vanskeligere at integrere udenlandske medarbejdere, så de forstår arbejdsgangene. De kommer med en anden arbejdskultur og sproget kan være en begrænsning, understreger Nikolaj Stidsen, LMO.

Vægt på bløde værdier

Står det til Britt Rønberg kan landmændene dog selv gøre rigtig meget for at sikre arbejdsglæde og fastholdelse af medarbejderne. En god chef har ifølge Britt Rønberg empati og lytter til sine medarbejdere.

- Når jeg spørger ansøgere, hvad de lægger vægt på, står bløde værdier som empati, åbenhed hos chefen og sikkerhed i ansættelsen øverst på listen. Det overrasker mange besætningsejere, siger konsulenten.

Til gengæld kommer faglighed ifølge rekrutteringskonsulenten et godt stykke nede på listen over, hvad jobsøgere lægger vægt på hos chefer. Introduktionen af nye medarbejdere bliver dog vægtet højt, og den kan blive bedre mange steder, vurderer Britt Rønberg:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En god start og introduktion er vigtig for at føle sig tilpas, og det er i høj grad ejerens ansvar, at det sker, understreger hun.