Abonnementsartikel

Dækrodsplanter er ikke ligefrem et spritnyt koncept, men som med så mange andre ting er det et spørgsmål om den rette timing, for at det kan slå an. Og spørger man HedeDanmark, er det nu.

- I Sverige har man arbejdet rigtigt meget med det, og der har man gjort sig gode erfaringer. Det er noget, vi har taget ved lære af. Men det har også været vigtigt for os og ikke mindst skovejerne at få det prøvet af under danske forhold og se med egne øjne, at det virker på de barske lokaliteter, siger Martin Briand Petersen, forretningsudvikler i HedeDanmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2013 indledte HedeDanmark de første forsøg, hvor dækrodsplanter blev sammenlignet med de mere traditionelle barrodsplanter, og sidenhen er konceptet taget i brug i stor skala hos skovejerne. Derfor er det danske erfaringsgrundlag nu fuldt ud på plads - og ifølge Martin Briand Petersen ser det godt ud.

- Det ved vi, fordi vi nu på femte sæson har målt på de samme demonstrationsplantninger, som er fordelt rundt i hele landet.

I starten blev der primært plantet nåletræer på de næringsfattige lokaliteter.

- Nu planter vi også nåletræer på mere næringsrige lokaliteter, og desuden starter vi nu forsøg med dækrodsplanter i løvtræ, for at se hvordan de klarer sig i skoven, siger Martin Briand Petersen.

Selve udplantningen i skoven foregår med et planterør, som trædes ned i jorden, hvorefter vækstmediet med det lille træ kan glide ned gennem røret. Det er en manuel, men enkel proces, som gør at man kan plante op til tre gange så mange planter på en enkelt dag

Artiklen fortsætter efter annoncen

Færre arbejdsgange

Ifølge Martin Briand Petersen er det op mod 25 procent billigere at plante med dækrodsplanter frem for barrodsplanter, og han fortæller, at der er sparet mange arbejdsgange i selve produktionen - og så kan man plante dækrodsplanten ud allerede inden for det første år efter spiring.

- En barrodsplante har ofte en produktionstid på minimum tre-fire år, og i den tid er planterne håndteret manuelt adskillige gange. Ved en dækrodsplante sætter man frøet til spiring i vækstmediet, og her bliver det, til træet plantes ud. Det er en proces, der ikke kræver så mange menneskehænder, og på den måde kan det gøres billigere, siger han.

Derudover har det også stor betydning, at planlægningen er grundig. Derfor regner HedeDanmark nøje ud, hvor mange planter, der skal bruges, og på den måde undgår man plantespild - og sparer dermed også penge.

En af de vigtige fordele ved dækrodsplanterne er de mange finrødder, som betyder, at træerne lettere kan optage fugt fra jorden. Derfor kan de allerede fra første sæson sætte godt fra land - specielt hvis de plantes det rigtige tidspunkt.

- Det optimale plantetidspunkt strækker sig fra maj til juli. Det er blandt andet erfaringerne fra Sverige, der har vist, at det bedste resultat opnås, hvis der i begyndelsen er noget varme i jorden, siger Martin Briand Petersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Værdi for skovejerne

I de første år blev der kun plantet nåletræer på fattige lokaliteter i Syd, Midt- og Vestjylland, men nu udvides plantekonceptet, så der udover nåletræer også forsøges med beplantning af løvtræer på udvalgte, næringsrige lokaliteter i hele landet.

Hele ideen med at prøve nye ting af er løbende at skabe udvikling.

- Vi vil skabe værdi for skovejeren. Det er et af fundamenterne for vores forretning, lyder det fra Martin Briand Petersen.