Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Speciale i etablering af mountainbikespor

Af lib -

  • 98737_1
  • 98737_2
  • 98737_3
  • 98737_4
  • 98737_5

Del artiklen:

Det meget lave marktryk på Cat 249D multifunktionsmaskine betyder nye opgaver for Jysk Entreprenør.

Dybt inde i statsskovene i Silkeborg snor Jens Peter Nielsen fra Jysk Entreprenør sig ud og ind mellem træerne i sin nye Cat 249D multifunktionsmaskine. Etablering af nye mountainbikespor er hans speciale, og det stiller særlige krav til maskinen.

Strikse regler i statsskovene gør, at maskinerne, der kører i skoven, skal leve op til specielle krav. Der skal tages særligt hensyn til skovbunden, og maskinen skal derfor have et så lille marktryk som muligt. Så før Jens Peter Nielsen overhovedet fik opgaven, måtte han finde den rette maskine, der kunne leve op til kravene. Valget faldt på en ny Cat 249 multimaskine med 400 millimeter bælter.

- Både arkæolog og skovfoged har været med til at godkende maskinen. Efter en testkørsel sagde de god for den, siger Jens Peter Nielsen.

Maskinen trykker mindre end et menneske

Først fjerner Jens Peter Nielsen det eksisterende muldlag, hvorefter han udlægger stabilgrus, der er speciel velegnet til mountainbikeruter.

Hele etableringen sker efter en GPS-opmåling. Maskinens lave marktryk betyder, at Jens Peter Nielsen har fået tilladelse til køre der, hvor han finder det nødvendigt. Faktisk trykker maskinen mindre end et gennemsnitligt menneske.

Et menneske trykker typisk 0,60-0,80 kg pr. kvadratcentimeter, mens Jens Peter Nielsens maskine kun trykker 0,31 kg pr. kvadratcentimeter. Med andre ord der hvor et menneske synker i, kører maskinen stort set uden, at det kan ses.

- Jeg bliver nødt til også at køre udenfor sporene, når jeg transporterer stabilgruset her fra skovvejen og tværs over skovbunden hen til selve sporet. Her er det vigtigt, at vi efterlader os så små spor i skovbunden som muligt, siger Jens Peter Nielsen.

Også til andre opgaver

Den 36 årige entreprenør fra Silkeborg beskæftiger sig også med andre opgaver - eksempelvis med udgravning af indkørsler og lignende.

- Maskinen kan praktisk talt køre overalt, og den lever helt op til mine forventninger. For nylig brugte jeg den også til udgravning til belægning. Der var tæt på en halv meter mudder og pløre, men det klarede den også uden problemer, siger Jens Peter Nielsen.

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame