Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Omstridt vindmølle-område udvides

Af Fritidsmarkedet -

Del artiklen:

Regeringen og Dansk Folkeparti opretter en særpulje på godt 200 mio. kr. til nye testvindmøller i 2018 og 2019. Pengene tages fra sol og vind.

Teknologiudviklingen på vindområdet buldrer derudaf i disse år, og den danske vindbranche er vanen tro med helt i front. Det betyder blandt andet også en stor efterspørgsel efter testpladser på de nationale testcentre for vindmøller, som i dag er booket helt op.

Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre har derfor indgået en aftale om en udvidelse af de nationale testcentre i Høvsøre og i Østerild med fire nye testpladser til at afprøve prototyper af nye vindmøller og regeringen vil fremsætte lovforslag herom her i marts måned.

Da de første test-møller blev opført i 2012 blev de mødt med store demonstrationer og protester fra nærområdet, hvilket dog ikke førte til noget.

Fremme i feltet

Regeringen ønsker, at Danmark også fremadrettet er med helt fremme i feltet, når det kommer til udviklingen af vindenergiteknologien. Derfor tages der bestik af indretningen af rammevilkårene for test af vindmøller i lande omkring os, så den danske vindbranche fortsat foretrækker at teste møller i Danmark, og at de danske virksomheder står stærkt i den internationale konkurrence.

Der er fortsat også behov for at opstille nye testvindmøller uden for de nationale testcentre. Regeringen og Dansk Folkeparti afsatte i september 2017 sammenlagt 150 mio. kr. til opstillingen af forsøgsmøller i 2018-2019 som led i aftalen om en ny støttemodel for vind og sol i 2018-2019.

Midler flyttes fra sol og vind

Efter dialog med branchen har regeringen og Dansk Folkeparti nu besluttet at prioritere ekstra midler til demonstration og test af vindmøller på land i 2018 og 2019. Derfor flyttes midler fra sol- og vindudbuddene i 2018 og 2019 til en særlig pulje til testmøller uden for de nationale testcentre, så de kan opnå støtte i 20 år.

- Vi styrker forholdene for testmøller i Danmark, så vi fastholder Danmarks position som et globalt foregangsland på test og udvikling af vindmøller. Det sikrer den danske vindbranches konkurrencedygtighed til gavn for danske arbejdspladser, eksport og klimaet, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K):

- Danmark ligger i benhård konkurrence med udlandet i kampen om at levere teknologi til den globale omstilling fra sort til grøn energi. Derfor er det afgørende, at den danske vindbranche får de bedst tænkelige faciliteter til at teste nye produkter. Derfor er denne justering rigtig fornuftig.

Først-til-mølle

I alt bliver der flyttet ca. 210 mio. kr. til puljen, hvilket forventes at korrespondere med opstillingen af sammenlagt 35 MW testmøller. Midlerne i ordningen kan søges efter først-til-mølle-princippet med et loft for udbygningen i de enkelte år på 10 MW og 25 MW i henholdsvis 2018 og 2019. Forsøgsmøller, der opnår tilsagn om støtte i 2018, vil blive tildelt 11 øre/kWh i støtte, mens forsøgsmøller, der opnår tilsagn om støtte i 2019, opnår gennemsnittet af de vindende bud fra første udbudsrunde i de teknologineutrale udbud.

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame