Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Stabilt lavt forbrug af pesticider

Af boa -

  • 98768_1.jpg
  • 98768_2.jpg

Del artiklen:

Forbruget af pesticider på offentlige arealer som fortove, veje, stier og til bekæmpelse af invasive arter ligger fortsat på et stabilt, lavt niveau.

Miljøstyrelsen opgør hvert tredje år forbruget af pesticider offentlige arealer. Det sker på baggrund af indberetninger fra kommuner, stat og regioner, og opgørelsen for 2016 er nu klar. Den viser, at forbruget af pesticider på offentlige arealer samlet set er faldet med 1,4 procent fra 2013 til 2016.

Ifølge en pressemeddelelse fra Miljøstyrelsen betyder det, forbruget af pesticiderne nu er nået et relativt stabilt lavt niveau. Det betyder, at det kan være vanskeligt at drage nogle klare konklusioner om tendens i udviklingen. Forbruget i kommunerne svinger lidt mellem de enkelte års opgørelser og går skiftevis lidt op og lidt ned. Fra 2013 til 2016 er forbruget i kommunerne steget 13 % - svarende til det fald, man oplevede fra 2010-2013.

Forbruget på statens arealer er fortsat faldende, og er reduceret med 21 procent siden opgørelsen i 2013.

Bruges mod Bjørneklo

Kommunerne bruger pesticider til bekæmpelse af ukrudt på for eksempel stier og fortove samt til bekæmpelse af invasive arter som bjørneklo. Der er meget stor forskel på hvor store mængder pesticider, der benyttes i kommunerne. I 22 af de kommuner, der har indberettet deres 2016 data til undersøgelsen, bruges der slet ikke pesticider, og i 36 kommuner er forbruget under 10 kg aktivstof. 10 kommuner har indberettet, at de har et forbrug på over 40 kg aktivstof.

Det øgede forbrug i kommunerne kan skyldes, at man nogle steder er skiftet til et nyt pesticid, som bruges i større mængder, det kan også skyldes ændring i kommunens politik på området, som har medført et øget forbrug af økonomiske hensyn, eller at kommunerne har intensiveret bekæmpelsen af invasive arter.

16 kommuner undersøges

For at blive klogere på forskellene mellem de enkelte kommuners forbrug, vil Miljøstyrelsen undersøge en række kommuners forbrug og erfaringer nærmere. F.eks. viser den seneste opgørelse, at visse kommuner har ændret forbruget væsentligt fra 2013 til 2016 - både i faldende og stigende retning.

De yderligere undersøgelser sker gennem interviews med op til 16 udvalgte kommuner - som skal give Miljøstyrelsen mere viden om, hvorfor nogle kommuner kan klare sig med ingen eller en meget lille mængde pesticider, mens andre bruger væsentligt mere. Resultatet af det arbejde, som Københavns Universitet står for, forventes at være klar i løbet af foråret 2018.

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame