Abonnementsartikel

Heste har altid haft en helt særlig plads i Mia Sofie Jørgensen hjerte. Som barn havde hun egen hest, og senere tog hun en uddannelse til dyrepasser med specialet hestemanager på erhvervsskolen Hansenberg i Kolding.

Og nu kan hun snart skrive faguddannet beslagsmed på sit cv. I denne uge er hun nemlig til svendeprøve i Hansenbergs nye smedje, og den 1. april er hun efter planen udlært i et fag, der betyder meget for hende. Som beslagsmed kan hun nemlig tage hånd om hestes hove og helbred.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er et spændende fag, for man kan virkelig hjælpe heste - både med beskæring og beslag. Der skal meget lidt til for at korrigere deres benstilling eller måden, de går på. Man kan mærke, at man gør noget godt for hesten, fortæller hun.

Aldrig i tvivl

Den 29-årige elev har aldrig været i tvivl om, at hun skulle have en karriere inden for hesteverdenen, og hun er glad for, at hun også har dyrepasseruddannelsen med sig i sin værktøjskasse:

- I teoridelen har jeg haft meget med - og også i relation til generel håndtering af hesten. I forhold til fodring har jeg også taget meget med mig, for foderet har meget at sige i forhold til kvaliteten af hovene. Ser man rigtig dårlige hove, spørger man ind til, hvad hesten får af foder, siger Mia Sofie Jørgensen.

I god form

Hun lægger samtidig ikke skjul på, at en karriere som beslagsmed er krævende for kroppen. Hun har for eksempel øget sin muskelmasse markant, siden hun første gang greb smedehammeren.

- Man kan godt kalde beslagsmedefaget for et mandefag. Men det er også en anden måde at arbejde med heste på. Og det vil jeg, understreger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indgangen til sin fremtidige karriere fik hun, da hun tog en snak med en beslagsmed, der havde sin gang i stalden, hvor hun arbejdede.

- Jeg spurgte, om jeg måtte komme med ham ud at se, hvad faget var for noget, og det sagde han ja til. Da jeg så havde været med ude nogle gange, startede jeg i lære hos ham den 1. april 2014.

Beslagsmeden er Steen Martinsen fra Jerlev, og Mia Sofie Jørgensen fortæller, at hun fortsætter med at arbejde hos sin mester, når svendebrevet er i hus.

Eneste sted i landet

Hansenberg er det eneste sted i landet, hvor hovedforløbet til beslagsmedeuddannelsen bliver udbudt. Den tjans har erhvervsskolen haft siden august sidste år. Tidligere havde uddannelsen til huse i Høje Taastrup, men i det moderne og helt nyindrettede værksted er uddannelsen kommet godt fra start på Hansenberg.

- Vi er kommet rigtig godt i gang. Vi har speciale i heste på vores veterinærsygeplejerskeuddannelse og specialet hestemanager på vores dyrepasseruddannelse. Det er en af grundene til, at vi søgte om at få beslagsmedeuddannelsen, for det giver en helt naturlig sammenhæng, siger skolechef ved Organia på Hansenberg Niels Peter Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Struktureret forløb

I og med at uddannelsesstedet er flyttet fra Sjælland til Kolding, har nogle elever tidligere været på skole på den anden side af Storebælt.

Blandt dem er Arnar Logi, som bor på Sjælland og er i lære hos Storsmeden i Haslev.

- Jeg har været i gang med uddannelsen til beslagsmed i Høje Taastrup i 3 år, men nu er uddannelsen flyttet til Hansenberg. Vi er her på skolen 14 dage ad gangen, og forløbet er godt og meget struktureret. Uddannelsen har altid foregået tæt på, hvor jeg bor. Nu skal jeg bo på skolehjem, når jeg er på skole, og det er fedt at prøve, siger Arnar Logi.

Om sit valg af uddannelse siger han:

- Jeg elsker heste. Simpelthen. Jeg kommer fra Island, hvor alle har heste. Jeg har altid selv arbejdet med heste, men jeg vil gerne være fagmand. Det bedste ved at være beslagsmed er, at jeg kan forene min interesse for heste med mit hverdagsjob. Mit job er også min hobby.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hansenberg ejer selv 20 heste, som alle bliver skoet i skolens smedje. Som privat hesteejer kan man også benytte sig af faciliteterne.