Abonnementsartikel

Selv om foråret har ramt os og alt føles lunt og godt, så skam man ikek glemme, at de sidste uger af vinteren var hård, blæsende og med sne. Ikke mindst fygesne. Den hårde blæst har ført til fygesne på mange lofter, men det er langt fra alle husejere, der har opdaget det endnu.

Ofte er det først, når temperaturen kravler op over frysepunktet, at husejerne får sig en grim overraskelse - eller flere år senere når skimmelsvampen viser sit grimme ansigt.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Dette skal du kigge efter

Det er ikke nok at gå op på loftet og kigge efter sne. Måske er sneen allerede smeltet, og så er det endnu mere vigtigt at kigge efter, om din isolering er våd eller faldet sammen, og om der er revner og sprækker, der skal tætnes. Hvis den optøede sne trænger igennem isoleringen og lægger sig som en vandpyt ovenpå dampspærren eller trænger gennem loftet og ned i stuen, kan det nemlig hurtigt blive en dyr affære.

Sådan fjerner du smeltevande

Finder du områder med vand er det ifølge Tim Albér, energirådgiver hos Jydsk Tagteknik A/, en god idé at lægge aviser på det ramte område, som kan opsuge det værste vand. Herefter bør man løfte den fugtige isolering, så loftbrædder, isolering med videre tørres grundigt igennem.

Alt efter skadens omfang, bør man kontakte en fagmand, der kan vurdere, om der skal lægges ny isolering, så der ikek opstår problemer med fugt og skimmelsvamp eller ødelagt isolering. Isolering, der har været våd, kan miste isoleringsevnen, og det kan blive dyrt på varmeregningen næste vinter.

Undgå fygesne i fremtiden

Når vejret tillader det, bør man foretage en grundig undersøgelse af loftet og taget.

- Du kan for eksempel gå op på loftet, når det er lyst udenfor. Der, hvor lyset trænger ind, er de steder, hvor fygesne og slagregn også kan trænge ind, og hvor taget bør tætnes. Det kan være en god idé at få en fagmand til at tjekke taget og se, om der er fugtskader efter fygesneen eller andre skjulte skader, siger Tim Albér.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Synderen på rygningen

Fygesne kan give problemer i selv helt nye boliger. Tætningen langs rygningen, de såkaldte fugleklodser, holder nemlig kun i fem til syv. De er lavet af et materiale, som tætner og giver mulighed for ventilation, men som smuldrer eller ødelægges af fugle. Og så er der fri passage for fygesne og slagregn.

Du skal være opmærksom på, at skader som følge af smeltet fygesne som udgangspunkt ikke er dækket af forsikringen, men hvis du er i tvivl, så kontakt dit forsikringsselskab og hør nærmere.