Abonnementsartikel

Miljøstyrelsen har lanceret en ny kampagne, hvor de opfordrer husejere at tjekke deres lamper fra før 1986 for utætheder. Det er de gamle lysstoflamper, der kommer med en PCB-kondensator, som man skal være opmærksom på.

- Det har været forbudt at bruge PCB i kondensatorer siden 1986, men der sidder desværre stadig mange af dem i ældre lamper. Og risikoen, for at de lækker PCB ud i bygningen, bliver kun større med årene. Det kan blive dyrt at fjerne PCB-forurening fra utætte kondensatorer, og det kan på langt sigt skade helbredet. Derfor opfordrer vi alle til at tjekke deres lamper i blandt andet børneinstitutioner, boliger, kontorer, supermarkeder og sportshaller, siger kontorchef i Miljøstyrelsens enhed for Cirkulær Økonomi & Affald, Camilla Bjerre Søndergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er usikkert, hvor mange PCB-kondensatorer der i dag findes i brug i danske lamper. Et estimat fra 2013 sagde op til omkring 300.000, heraf et ukendt antal i private hjem.

- Lamperne kan findes i alle typer af bygninger. Vi har et eksempel på en skole, hvor utætte PCB-kondensatorer kom til at koste over fem millioner kroner i renovation af bygningen. Så hvis man har sådan en lampe, er det en god ide at slippe af med den, inden den begynder at lække. Derfor prøver vi at gøre opmærksom på problemet med denne kampagne, siger Camilla Bjerre Søndergaard.

Kampagnen "PCB frem i lyset" kører i marts måned og henvender sig til alle typer bygningsejere.

kampagnehjemmesiden kan man blandt andet se, hvordan man tjekker sine lamper.