Abonnementsartikel

Begynder din hest allerede at få nervøse trækninger, når den hører dyrlægen på staldgangen? I så fald er den bestemt ikke ene om at være bange for dyrlæger. Rigtigt mange heste lider af galoperende dyrlægeskræk og vil bruge alskens manøvrer for at undgå doktoren. Men heldigvis kan man selv gøre meget for at hjælpe sin hest, så et besøg af dyrlægen kommer til at forløbe mere gnidningsfrit.

Det mener den erfarne dyrlæge og forsker i hesteadfærd Gemma Pearson fra The University of Edinburgh, Skotland. Hun er både tilknyttet universitetets hesteveterinær-uddannelse og den tilhørende hestepraksis. Hendes allerbedste tip lyder i al sin enkelhed: "Lær din hest at stå stille". Ikke bare fordi, det helt indlysende vil lette dyrlægens arbejde, men også af hensyn til hestens egen sindsro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En bange hest vil af naturen forsøge at bevæge sig rundt, men det vil bare være med til at forstærke dens frygt. Så at lære hesten at stå stille er noget, der virkelig hjælper, siger Gemma Pearson i et interview lavet af hestevidenskabsforeningen International Society for Equitation Science.

Et skridt videre

Har man efterhånden fået indarbejdet, at hesten står stille, når den bliver bedt pænt om det, anbefaler Gemma Pearson at gå et skridt videre i sin "dyrlægebesøgs-træning". I dagligdagen kan man begynde at vænne hesten til også at stå roligt, mens den bliver rørt overalt på kroppen og hovedet, herunder områderne omkring øjne, ører, mund og halepartiet. Alt sammen langsomt og blidt - og selvfølgelig altid med behørigt hensyn til alles sikkerhed.

- Når man som dyrlæge eksempelvis skal dryppe en hests øjne, undersøge ørerne eller tage dens temperatur, er det en meget stor fordel, hvis hesten er vant til at blive rørt overalt og dermed vil slappe mere af. Det er bestemt værd at bruge tid på at lære sin hest, for det vil komme den til gavn i fremtiden, siger Gemma Pearson i interviewet.

Aldrig respektløs

Når specialisten i hesteadfærd selv skal lære en hest eksempelvis at stå stille, bruger hun en teknik, der nok bedst kan beskrives som nænsom negativ forstærkning. Begynder hesten at gå fremad, lægger hun et let modsatrettet pres på via grimeskaftet. Og i det sekund, at hesten stopper op, slipper hun presset igen og roser hesten. På den måde lærer den efterhånden, hvad det er, der ønskes af den, og at det er mest behageligt at stå roligt.

Det er sjældent noget, der lige sker med et snuptag, så det er en god idé væbne sig med tålmodighed under træningen. Og undlader hesten undervejs at gøre det, den bliver bedt om, bør man ifølge Gemma Pearson ikke tro, at hesten udviser mangel på respekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg vil være forsigtig med at bruge ordet "respekt" i forbindelse med heste. Hvis en hest begynder at bevæge sig rundt, mens du vil have den til at forholde sig roligt, er det ikke et udtryk for respektløshed overfor dig. Det betyder bare, at den endnu ikke har lært at stå stille.