Abonnementsartikel

Der er mange måder at renovere en ejendom på. Man kan skifte vinduer, efterisolere, lægge nyt tag og så videre. Nogle af disse ting kan spare penge, andre er rene udgifter til forskønnelse og nødvendigt vedligehold. Den sikre måde at spare penge på, er ofte ved at se på husets varmeløsning. Er man blandt de 140.000 danskere, der ifølge Energistyrelsen stadig har et oliefyr kørende, så er der penge at spare. Mange penge. Faktisk op til 70 procent af varmeregningen.

- Vi har en gennemsnitsberegning, der hedder, at hvis du skifter fra olie eller naturgas til biobrændsel, så snakker vi om en minimumsbesparelse på 50 procent. Og nogle gange er vi helt op i 70 procents besparelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så kontant lyder det fra Robert A. Munnecke, som er forhandleransvarlig hos Windhager Danmark, nordisk distributør af importør af træpillefyr og biobrændselsanlæg fra østrigske Windhager.

- Hvis du giver 10 kroner for en liter olie, så giver du fire kroner for tilsvarende mængde energi i træpiller. Det er 60 procents besparelse. Så det er nemt at regne ud, fastslår han og bliver suppleret af Preben Larsen, indehaver af Windhager Danmark.

- Alle, der vil lave en energirenovering, hvor man går fra olie, gas eller noget andet, som måske er lidt utilfreds med regningen, eller tænker meget på miljøet og gerne vil reducere CO2-udslippet, de kan få gavn af et pillefyr, siger Preben Larsen.

Ingen vedligehold

En af fordelene ved et oliefyr er, at der ikke er megen vedligehold. Typisk har man et årligt servicetjek og et par besøg af oliebilen.

- Har man et oliefyr og er vant til komforten fra et sådant, så er et pillefyr den helt rigtige løsning. Det er god komfort, når man ikke har ret meget arbejde med fyret. Når man har en varmekilde med alternativ energi, så er der altid lidt arbejde, men med nutidens pillefyr, er det ikke værre end at gå ned med en pose køkkenaffald, siger indehaveren af Windhager Danmark i Næstved.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Du tager lige askeskuffen under armen en gang imellem og tømmer en, og så er den ikke længere.

Pillefyrs-pionér

Den østrigske producent Windhager har været med siden 1921, så firmaet har været igennem alle processerne - længe inden, at andre kom på markedet. Windhager var en af de første til at producere et fuldautomatisk pillefyr, så kvaliteten af de pillefyr, man sender på markedet i dag, er resultatet af mange millioner driftstimer og feedback fra kunder.

- Vi er dyrere end andre, men det er fordi, vi har noget, der dur. Derfor har vi så mange tilfredse kunder, og vi kan sagtens forsvare vores højere pris; det er på grund af service, tryghed og kvalitet, siger Preben Larsen.

Skift pillefyret ud med et nyt

Det er ikke kun indehavere af gammeldags oliefyr og naturgas, der kan spare penge ved en energirenovering. Det vil også kunne betale sig for mange af de pillefyrs-ejere, der sprang på pillevognen for 15 år siden. Dels holder pillefyr af den type ofte kun i 15 år, og dels er de moderne fyr endnu mere effektive, noget der også kan aflæses på varmeregningen.

- Ved at skifte fra et ældre pillefyr til for eksempel en af vores varmeløsninger får man cirka 20 procents bedre udnyttelse af træpillerne. Vores kedler renser sig selv seks gange om dagen, så de hele tiden er helt rene indeni. Det sker ikke, hvis man har et gammelt pillefyr. Det renser man typisk selv en gang om ugen, siger Preben Larsen og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Her skal du tænke på, at én millimeter sod er lig med otte procents varmetab. Så et tykt lag sod inde i kedlen kan hurtigt give et varmetab på 20 til 30 procent. (Stigningen i varmetabet er proportionelt, red).

Og så er der lige en ting, man ifølge Preben Larsen skal huske:

- Man skal tænke på, at har man et ældre pillefyr med gammel teknologi, så holder det muligvis ikke meget længere. Du skal alligevel skifte det ud. Så beregningen går jo på forskellen på minimumsprisen fra et nyt og så op til en ordentlig varmeløsning, som vi leverer. Det er den, du skal forholde dig til. Ikke den samlede pris, og Robert A. Munnecke tilføjer:

- Endelig er der den forskel, at vi laver alle vores pillefyr så nemme for brugeren som overhovedet muligt. Det vil sige, at brugeren ikke skal pille ved det. Så virker det bare altid.