Abonnementsartikel

Nu blomstrer birketræerne, og for mange betyder det kløende øjne, løbende næse, træthed og influenzalignende symptomer. Over en million danskere lider af allergi, hvoraf en stor del er birkepollenallergikere.

Birkepollen kommer fra birketræernes rakler. Herfra frigøres der i april og maj måned millionvis af pollen, som hos birkepollenallergikerne kan give symptomer fra let nysen til svær astma, alt efter hvor kraftigt man reagerer. Og selv hvis man bliver indenfor, er det svært helt at undgå at blive udsat for de små pollen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hver gang vi trækker vejret, indånder vi et bredt udvalg af partikler. Nogle af disse partikler stammer fra en allergenkilde. Det vil sige organisk støv, der afgiver molekyler, man kan udvikle allergi overfor. Lige nu er det altså birketræernes pollen, der er mange af i luften og det skaber problemer for rigtig mange mennesker, siger Jørgen Nedergaard Larsen, der er seniorforsker i den danske allergivirksomhed ALK.

Heldigvis er der ingen grund til at længes efter efterår og vinter, for næsten alle, der lider af pollenallergi, kan hjælpes.

- Den vigtigste ting at huske på er, at allergi kan kontrolleres, og der er mange behandlinger til rådighed. Lige fra symptomdæmpende behandling med håndkøbsmedicin til mere langsigtede behandlinger som allergivaccination, hvor man i en periode får tilført en nøje afmålt dosis af det stof, som kroppen reagerer på og dermed genopbygger immunforsvarets tolerance. De fleste oplever en vedvarende effekt af allergivaccinationen, også efter behandlingen er slut, siger Jørgen Nedergaard Larsen.

At vælge den behandlingsmulighed, der er den rigtige for dig, bør afgøres i tæt samråd med en læge. Hvis du vil vide mere om pollenallergi kan du gå ind på www.pollentjek.dk. Her kan du også finde en oversigt over speciallæger, hvor du kan få hjælp.