Frodig have med plads til børn og masser af roser

Marie-Louise, hendes mand Per og sønnen Conrad midt i den overdådige frodighed. Hele familien elsker haven, og der udtænkes hele tiden nye projekter.


Frodig have med plads til børn og masser af roser

22.08.12 | 19:20 af Fotos: Nina Ewald, Haveselskabet


Marie-Louise, hendes mand Per og sønnen Conrad midt i den overdådige frodighed. Hele familien elsker haven, og der udtænkes hele tiden nye projekter.Så frodigt kan en forhave tage sig ud. Den karminrøde rose ?Charles de Mills? vælter ud over og igennem rionettets rustne gitterværk, og den er flankeret af lysende blå riddersporer og limegrøn løvefod.Bag i haven findes en stor, rund pergola beplantet med mange forskellige rosensorter. I midten står en kopi af Thorvaldsens statue af gudernes mundskænk Hebe. Under Havefestivalen i slutningen af juni vil mange silkepæonerne og lavendler blomstrer på stedet.Der skal være plads til børn i haven, mener Marie-Louise Veber Paustian. Sammen med sin mand, Per, har hun fem sønner, som bruger den haven som legeplads. Her er det Julius og Conrad, der tager sig en svingtur på hestegyngen.

Havedesigner Marie-Louise Veber Paustians have er indrettet med spændende kroge og lange kig

Roserne vælter ud mod fortovet og slynger sig op i træer og pergolaer, og stauderne vokser i tæt overflod i Marie-Louise Veber Paustians have i Aarup på Fyn. I sommerhalvåret er det nemlig roserne, der dominerer i haven. Marie-Louise har plantet over 100 forskellige sorter.

 Men havens mange rum byder på andet en roser. Her kan man også opleve en frodigt blomstrende forhave, en huleagtig surbundshave med rododendron og azaleaer, et hvidt bed og en køkkenhave med højbede, høns og drivhus. I haven vokser der også en del sjældne træer, for eksempel paraplymagnolia, japansk stewartia og trompetkrone.

Uoverskuelig have

Marie-Louise Veber Paustian har lagt vægt på, at hele haven ikke kan overskues på én gang. Det er meningen, at man på vej gennem haven skal få lyst til at dreje af, fordi der er noget, som pirrer nysgerrigheden, og som man må kigge nærmere på. Det har hun opnået ved at opdele haven i mange rum og lade stierne sno sig, så noget holdes skjult, indtil man er drejet om næste hjørne. Samtidig er der også indlagt lange kig med smukke fokuspunkter.

Her er også plads til børn

Haven er ikke kun til pryd, den fungerer også som tumleplads for Marie-Louises fem sønner. For haven skal være for hele familien, mener hun. Sammen med sin mand, Per, sørger hun for, at drengene er med til det, der skal gøres i haven. De har deres egne ansvarsområder, og det er ganske frivilligt.

 For eksempel har en af drengene, fra han var tre år gammel, været den, der stod for at klippe bladene af påskeklokkerne om foråret. Nu er han blevet ti, og lillebror på fire står på spring for at overtage det ansvarsfulde job. Dette engagement betyder, at børnene har fået respekt for planterne og ikke bare tramper rundt i bedene, når de leger.

Men leg skal der være plads til. Løbehjul og mooncar befærder stierne, træerne bruges som gyngestativ, og de mange haverum er en god kulisse til rollespil, mens der på græsplænen udkæmpes vældige slag. Fodbold er dog bandlyst, men så er det heldigt, at der er en god boldbane lige i nærheden.

 Legende børn er ingen hindring for en skøn og frodig have, mener Marie-Louise og Per. Og skulle der knække en enkelt plante i farten, så ses det nok ikke i den store sammenhæng.

Mest læste - top 3

1 Plæneklip med over 180 km/t Plæneklip med over 180 km/t

09.04.14 | 14:47

2 Skat på jagt Skat på jagt

16.04.14 | 12:14

3 Ideer til det lille landbrug Ideer til det lille landbrug

16.04.14 | 11:19

Se også...

Klip græs og trim kanter samtidigt

Klip græs og trim kanter samtidigt

24.04.14 | 08:13  Amerikanerne er gode til at finde på ting, der gør livet lidt lettere. Som for eksempel motorplæneklipperen, der kom frem allerede for over 60 år siden. Eller som den kanttrimmer, som Kim Baagø, direktør i Kiba Parkmaskiner, har hentet hjem fra USA. Peco Z-Trimmer, som den hedder, kan sæ...

Gamle maskiner efterlyses

Gamle maskiner efterlyses

24.04.14 | 08:03  Landsskuepladsen i Herning er tæt på at kunne melde udsolgt, når det gælder stande i forbindelse med Landsskuet 2014, der holdes 3.-5. juli. Det nationale dyrskue bugner således igen med masser af splinternye maskiner, men i år er der også særlig fokus på gamle landbrugsredskaber. ...

Loppemarked på sjællandsk

Loppemarked på sjællandsk

23.04.14 | 08:37  I det vestlige Danmark har idéen med at fylde bilens bagagerum og drage på bagagerumsmarked fået godt fat. Og nu skal konceptet afprøves i det sjællandske, idet både Bakken og Tisvildeleje vil danne ramme om det, som ophavskvinden Lilli Henriksen kalder carbootsale. I en pressemeddelelse ...

Til toppen