Frodig have med plads til børn og masser af roser

Havedesigner Marie-Louise Veber Paustians have er indrettet med spændende kroge og lange kig
Have | Fotos: Nina Ewald, Haveselskabet
Marie-Louise, hendes mand Per og sønnen Conrad midt i den overdådige frodighed. Hele familien elsker haven, og der udtænkes hele tiden nye projekter.
Marie-Louise, hendes mand Per og sønnen Conrad midt i den overdådige frodighed. Hele familien elsker haven, og der udtænkes hele tiden nye projekter.
Så frodigt kan en forhave tage sig ud. Den karminrøde rose ?Charles de Mills? vælter ud over og igennem rionettets rustne gitterværk, og den er flankeret af lysende blå riddersporer og limegrøn løvefod.Bag i haven findes en stor, rund pergola beplantet med mange forskellige rosensorter. I midten står en kopi af Thorvaldsens statue af gudernes mundskænk Hebe. Under Havefestivalen i slutningen af juni vil mange silkepæonerne og lavendler blomstrer på stedet.Der skal være plads til børn i haven, mener Marie-Louise Veber Paustian. Sammen med sin mand, Per, har hun fem sønner, som bruger den haven som legeplads. Her er det Julius og Conrad, der tager sig en svingtur på hestegyngen.

Roserne vælter ud mod fortovet og slynger sig op i træer og pergolaer, og stauderne vokser i tæt overflod i Marie-Louise Veber Paustians have i Aarup på Fyn. I sommerhalvåret er det nemlig roserne, der dominerer i haven. Marie-Louise har plantet over 100 forskellige sorter.

 Men havens mange rum byder på andet en roser. Her kan man også opleve en frodigt blomstrende forhave, en huleagtig surbundshave med rododendron og azaleaer, et hvidt bed og en køkkenhave med højbede, høns og drivhus. I haven vokser der også en del sjældne træer, for eksempel paraplymagnolia, japansk stewartia og trompetkrone.

Uoverskuelig have

Marie-Louise Veber Paustian har lagt vægt på, at hele haven ikke kan overskues på én gang. Det er meningen, at man på vej gennem haven skal få lyst til at dreje af, fordi der er noget, som pirrer nysgerrigheden, og som man må kigge nærmere på. Det har hun opnået ved at opdele haven i mange rum og lade stierne sno sig, så noget holdes skjult, indtil man er drejet om næste hjørne. Samtidig er der også indlagt lange kig med smukke fokuspunkter.

Her er også plads til børn

Haven er ikke kun til pryd, den fungerer også som tumleplads for Marie-Louises fem sønner. For haven skal være for hele familien, mener hun. Sammen med sin mand, Per, sørger hun for, at drengene er med til det, der skal gøres i haven. De har deres egne ansvarsområder, og det er ganske frivilligt.

 For eksempel har en af drengene, fra han var tre år gammel, været den, der stod for at klippe bladene af påskeklokkerne om foråret. Nu er han blevet ti, og lillebror på fire står på spring for at overtage det ansvarsfulde job. Dette engagement betyder, at børnene har fået respekt for planterne og ikke bare tramper rundt i bedene, når de leger.

Men leg skal der være plads til. Løbehjul og mooncar befærder stierne, træerne bruges som gyngestativ, og de mange haverum er en god kulisse til rollespil, mens der på græsplænen udkæmpes vældige slag. Fodbold er dog bandlyst, men så er det heldigt, at der er en god boldbane lige i nærheden.

 Legende børn er ingen hindring for en skøn og frodig have, mener Marie-Louise og Per. Og skulle der knække en enkelt plante i farten, så ses det nok ikke i den store sammenhæng.


Læs denne artikel på dit foretrukne medieFritidsmarkedet udkommer på alle platforme og medier
  • Computer
  • Tablet
  • Smartphone
  • Nyhedsbrev
  • Print

Maskiner på auktionNyhed