Danske løvtræer ramt af ny alvorlig sygdom

En ny og aggressiv træsygdom er fundet i bøg, ask, el, birk og ær i Danmark
Natur | Af Simon Auken Beck m. fl.
Phytophthora, kan for eksempel ses som mørke pletter på barken, men man kan først være sikker efter en test i laboratoriet.
Phytophthora, kan for eksempel ses som mørke pletter på barken, men man kan først være sikker efter en test i laboratoriet.

En ny træsygdom truer de danske skove. I modsætning til for eksempel elmesyge og asketoptørre, der kun angriber en enkelt træart, så er den nye parasit fundet i bøg, ask, el, birk og ær i Danmark. Phytophthora - udtales "fytoftora" - er en mikroorganisme, som især angriber træernes rødder og som ofte medfører, at planten dør. 

Kendes på symptomerne

Selve parasitten er ikke synlig med det blotte øje. Derfor må man i stedet se efter symptomerne, som er mere eller mindre tydelige, alt efter hvor fremskredet angrebet er.

Symptomerne kan f.eks. være en tynd krone med blege og små blade, døde kviste og grene, træerne springer senere ud, mørke pletter og ofte meterlange sprækker i den ydre bark. Men selv om symptomerne er til stede, så kan man kun være sikker efter en test i laboratoriet.

For de danske asketræer, der i forvejen er angrebet af svampesygdommen asketoptørre, kan phytophthora blive fatal, fordi Phytophthora kan tage livet af de få procent af asketræerne, der lader til at være resistente over for asketoptørre.

Hvad er phytophthora?

Phytophthora er en mikroorganisme, der er beslægtet med brunalger. Den er også beslægtet med kartoffelskimmel, som angriber kartoffelplanter herhjemme hvert år.

Phytophthora er en parasit, som kun kan vokse i levende planter, som den suger næring fra. Den nedbryder ikke træet, men kan lave misfarvninger. Den trænger ind i rødderne, som den lever af og som efterlades døde.

Først når omkring 80 procent af træets rødder er døde, begynder man at kunne se symptomerne. På det tidspunkt er træet så svækket, at sekundære sygdomme og skadedyr tager over. På det tidspunkt er phytophthora gået i gang med det næste træ og kan være svær at finde i det døde træ.

Skovejerne bekymrede

Skovbrugets brancheorganisation, Dansk Skovforening, er bekymrede og frygter, at parasitten kan forrette store ødelæggelser og tab i de danske skove. Dels fordi skovene mister tilvækst, men også fordi værdifuldt træ, der kunne være brugt til møbler, må sælges billigt som brænde. Men også naturmæssigt kan parasitten medføre tab af biodiversitet og landskabelig skønhed.

Parasitten kommer typisk over landegrænserne med træer og buske, der sælges på planteskolerne. På det tidspunkt kan man ikke se, at træet er angrebet og kan derfor heller ikke tage sine forholdsregler.

Også i en række andre EU-lande er der bekymring over phytophthora. Svenske skovfolk vurderer for eksempel, at sygdommen kan koste halvdelen af alle bøgetræer i Sydsverige livet inden for de kommende årtier. Det kan blive en økonomisk katastrofe for skovejerne. Oven i det kommer så, at ikke kan plante nye træer på de ramte arealer, fordi phytophthora overlever i jorden i op til 20 år.


Læs denne artikel på dit foretrukne medieFritidsmarkedet udkommer på alle platforme og medier
  • Computer
  • Tablet
  • Smartphone
  • Nyhedsbrev
  • Print

Maskiner på auktionNyhed