Abonnementsartikel

Overraskende få mennesker ved at også katte kan rammes af højt blodtryk. Sygdommen kaldes ofte for "The Silent Killer", da der sjældent ses nogen tidlige advarselstegn. Hypertension kan derfor få omfattende konsekvenser for kattens helbredstilstand, da lidelsen oftest diagnosticeres for sent. det skriver firmaet Ceva Animal Health i en pressemeddelelse.

- Hos katte kan højt blodtryk forårsage alvorlig skade på vigtige organer som øjne, nyrer, hjerte og hjerne, siger Lene Thaulow, Chefdyrlæge på Evidensia Vordingborg Dyrehospital.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Desværre er det en sygdom, der udvikler sig i det skjulte og ofte uden advarselstegn, som kan opdages af katteejeren. Katten kan virke til at have det godt, indtil blodtrykket undersøges eller forårsager alvorlige skader.

Almindelig sygdom

Højt blodtryk er en almindelig sygdom hos kat og kan resultere i akut blindhed.

- Højt blodtryk i øjet kan få nethinden til at bløde eller endda løsne sig, hvilket fører til et fuldstændigt tab af synet, udtaler Ann Refstrup Strøm, specialist i øjensygdomme hos dyr på Evidensia Malmö Djursjukhus.

- Blindhed opdages som regel først, når katten begynder at gå ind i ting, og i dette stadie har blodtrykket ofte været højt i nogen tid. Desværre, bliver mange katte først diagnosticeret for sent og kommer derved for sent i behandling til at få synet helt eller delvist tilbage. Jævnlige blodtryksmålninger og øjenundersøgelser hos katte i risikogruppen kan hjælpe til at diagnosticere og behandle forhøjet blodtryk i tidligere stadier hvor chancen for at beholde synet er størst,

Forebyggelse er nøglen

Studier viser at mindst en ud af otte katte over ni år berøres af denne sygdom, og hvis katten har en kronisk nyresygdom eller en overaktiv skjoldbruskkirtel, så er risikoen endnu større, en ud af tre har højt blodtryk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forebyggelse er nøgleordet, når man taler om hypertension hos kat, idet tidlig opdagelse og behandling af lidelsen kan forhindre skade på de vigtige organer. Diagnosen stilles let ved at få målt kattens blodtryk hos dyrlægen.

- Det er en nem og smertefri procedure, som når man måler blodtryk på et menneske, siger dyrlæge Lene Thaulow.

- En lille oppustelig cuff placeres på kattens ben eller hale, og blodtrykket kan således måles med det samme. De fleste katte tolererer proceduren uden problemer.

Katteorganisationen ISFM (International Society of Feline Medicine) anbefaler at man måler kattens blodtryk mindst én gang om året, fra katten er syv år og to gange om året efter 12 års alderen. Regelmæssig måling af blodtrykket kan hjælpe med at opdage højt blodtryk i tide og forhindre skader på organer som øjne, nyrer, hjerte og nervesystemet.