Abonnementsartikel

Firmaet Uponor har udviklet en ny rørteknologi, Decibel, der dels har en ekstra glat inderside, dels et lyddæmpende mellemlag. Hensigten med det nye system er at fjerne uønsket støj fra afløb og faldstammer.

Ifølge Uponor giver systemet klare fordele på flow og støjdæmpning. Plastmaterialet polypropylen er genanvendeligt, og samtidig er installationen af rørsystemet hurtig og enkel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afløbsstøj kan dæmpes

Afløbsstøj er lyd, der dannes indeni rørene, især når der ikke er helt frit flow, eller når røret ændrer retning. Lydene kan både høres umiddelbart - og forplante sig til bygningen, så der skabes vibrationer. De nyudviklede rør har en flerlags konstruktion, hvor det midterste lag har høj densitet og dermed virker lyddæmpende.

Uponor Decibel er lydtestet efter standarden EN 14366, og resultaterne viser et minimalt støjniveau på under 10 dB ved et flow på to liter i sekundet, svarende til et toiletskyl. Til sammenligning er lydniveauet fra mennesker, der hvisker sammen, på 20 dB.

Enkel installation

Det nye system omfatter alt til indendørs afløb med rør og fittings i dimensionerne 50, 75, 110 og 160 mm. Det håndterer temperaturer på 85/100°C og er resistent mod vaskemidler og forurenet spildevand. Den ekstra glatte inderside er udviklet for at minimere slid og risikoen for blokeringer og tilstopninger.

Decibelsystemet følger EN standarden 1451, og hvert rør har en lang, vedligeholdelsesfri levetid. Miljøpåvirkningen er lille, da alle plastkomponenter kan genanvendes.

Visuelt er designet også vigtigt, da indendørs afløb i køkkener og badeværelser ofte er synlige. Her er firmaet gået med det indlysende valg; hvid.