Abonnementsartikel

Materialer, der anvendes husdyrstalde skal kunne klare lidt af hvert. De skal både holde til Nordens omskiftelige vind og vejr, men de skal også kunne modstå slag og stød fra redskaber, ligesom de skal kunne modstå spark og syreholdige biprodukter fra dyr.

Når man selv er indehaver af en gård med heste, kender man udfordringerne på egen krop. Salgschef Per-Olof Ekstrand er ansvarlig for de svenske aktiviteter i den danske plastvirksomhed RIAS, der arbejder med at anvende såkaldte kanalplader af plast, der normalt til anvendes tagløsninger, i stalde. Han har selv seks heste og havde problemer med fugt i træværket på sin staldbygning, ligesom han oplevede, at hestene gnavede i konstruktionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er i sagens natur svært at holde fugt og skidt væk fra træværk, og så mørner det. Heste napper jo i alt, hvad de kan få fat i, og hvis træværket er blødt, går de i gang med at spise, forklarer Per-Olof Ekstrand.

Plast forhindrer ødelæggelser

Samtidig er mange stalde mørke, og man skal derfor bruge mange penge på belysning selv i dagtimerne. Ved at anvende kanalplader, der normalt anvendes i tagkonstruktioner, til lodret montering i forbindelse med de klassiske staldvinduer med tremmer, opnås der en række fordele.

- Bygningen holder ganske enkelt i længere tid, end når man anvender træ. Og ved at anvende gennemsigtigt plast på den øverste del af vægkonstruktionen opnår dyrene et mere behageligt indeklima, ligesom folk omkring hestene får bedre arbejdsforhold i boksene, understreger Per-Olof Ekstrand.

Han fortæller, at der også er en helt anden og positiv gevinst med lyset, som han ærligt talt ikke først havde tænkt på, da de første leverancer af kanalplader blev leveret til stalde:

- det er mørkt uden for, tænder man jo lys inden for. Lyset inde fra bygningen kan nu komme ud på området rundt om bygningen. Dermed kan man bedre bevæge sig trygt og sikkert på gårdspladserne og på arealerne rundt om staldene, smiler han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også fordele ved til grise og køer

Som følge af den stigende interesse og efterspørgsel har RIAS udviklet flere koncepter til stalde og haller, hvor der også markedsføres produkter til andre husdyr end heste, som eksempelvis grise og køer.

- Ved grise og køer stilles der højere krav til renlighed og hygiejne end ved heste, og derfor er plast oplagt som byggemateriale. Der er enorme muligheder og en række økonomiske fordele for landmænd ved at se nærmere på mulighederne for vores staldprodukter, understreger Per-Olof Ekstrand fra RIAS Sverige.