Abonnementsartikel

Maj måned har været usædvanlig varm, og vi er endnu lige i begyndelsen af sommerperioden. Derfor er det en god idé at finde måder at hjælpe hesten igennem de bagende soltimer. Vi har derfor samlet 10 gode råd, som kan hjælpe din hest gennem sommervarmen.

10 tips

1. Vand 1: Hesten har brug for vand. Meget vand. En hest af gennemsnitlig størrelse (omkring 500 - 600 kilo) drikker mindst 25 liter om dagen - under normale omstændigheder. Er det varmt, eller arbejder den hårdt, kan du roligt fordoble dette tal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

2. Vand 2: Tilbyd altid frisk vand. Det gælder i både i stalden og på folden. Gør vandkarret på folden rent flere gange om ugen. I denne varme periode kommer der hurtigt alger i vandet, hold derfor godt øje med det. Udskift alt vandet i baljen regelmæssigt, helst hver anden dag. Husk at vandkopper også skal rengøres jævnligt.

En hest kan godt lide et blankt vandspejl, og bruger du vandkar, skal du tænke på, at det skal være cirka 60 centimeter højt. Har du små heste, skal det naturligvis være mindre.

3. Solcreme: Solcreme med et højt faktortal er en god ting at have ved hånden. Der findes solcremer specielt til hesten, men man kan også bruge en almindelig solcreme uden parfume eller en zinksalve. Det er især på mulen, at hesten risikerer at blive solskoldet.

4. Skygge: Sørg for, at din hest har mulighed for skygge. Dette gælder også, hvis du er til stævne eller ude på tur i det blå.

5. Sommereksem: Sommereksem hos heste er en allergisk hudlidelse, der er til stor gene for hesten. Der er tale om en kronisk lidelse. Det er ofte heste på fold eller sommergræs, der får sommereksem. Det smitter dog ikke mellem heste. Har din hest sommereksem, er det vigtigt, at du sørger for at beskytte den med flue/insektdækken, og kløestillende midler kan være nødvendige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

6. Tørke: I lange tørkeperioder - som lige for tiden her i juni - bør du holde øje med hestens hove. Der er risiko for udtørring og dannelse af revner. Her kan du bruge en hovolie til at beskytte mod udtørring.

7. Insekter: Et insektdækken er - udover til brug ved sommereksem - også god til generel beskyttelse mod sommerens mange insekter. Insekterne bider hestene og kan genere meget voldsomt. Brug også eventuelt en insektspray.

8. Ridning: Rider du langt, er det vigtigt med pauser, hvor hesten kan hvile - uden dig på ryggen - og helst i skygge. Det kan være en god idé at planlægge turen, så den foregår tidligt om morgenen eller om aftenen.

9. Giftige planter: Hold øje med giftige planter som brandbæger. Det er gule giftige skærmplanter, som ofte findes på græsarealer. Normalt vil heste gå udenom planten, men hvis der er mange brandbæger, er der især risiko for, at heste vil æde den - ikke mindst, hvis der ikke er græs nok.

10. Klip hesten: Der er delte meninger, om hvorvidt man skal klippe sin hest om sommeren. Men er det meget varmt, har hesten brug for at slippe af med varmen, og her kan det ifølge forskellige dyrlæger hjælpe at klippe hesten. Man skal dog ikke klippe pelsen for kort, da den også beskytter med solen.