Abonnementsartikel

Vejret har været på alles læber i den seneste tid, og med de udsving, der har været i vejret, er det meget forståeligt. Fra et meget vådt efterår over til en kold afslutning på vinteren, som nærmest gik direkte over i sommer, har dette givet lidt udfordringer i flere brancher, ikke mindst i skoven. Det tørre forår har gjort det muligt for skoventreprenøren at løse opgaver, som ellers ikke kunne lade sig gøre på grund af mængden af regn.

- Jeg må indrømme at vejrudsigten sidder med ved planlægningsbordet når opgaverne skal fordeles, siger Bjørn Willemoes, som er daglig leder af Brdr. Willemoes Skovservice.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Selvom foråret har været godt for os, ruster vi os til en sensommer og efterår med en del regn, og er nødt til løbende at se på hvilke muligheder, vi har for at optimere maskinerne. For at kunne konkurrere på markedet er effektivitet nødvendigt, og dermed det store maskineri, som desværre ofte ødelægger skovbunden, fortæller Bjørn Willemoes.

Tilpasser sig klimaændringer

Brdr. Willemoes Skovservice udvikler og tilpasser løbende deres maskiner og opgaver til klimaændringerne. For nyligt har firmaets udkørselsmaskine fået monteret brede dæk på 940 mm, også kaldet Big Foot dæk. Dækkene fylder næsten en tredjedel af maskinens totalbredde, og skåner derved skovbunden med et lavere marktryk.

- Vi forsøger også at løse opgaverne på tidspunkter, hvor færdslen i skoven er mest skånsom for arealerne, siger Bjørn Willemoes.

Et af firmaets tiltag i den forbindelse er, at udføre udtynding i læhegn lige efter markerne er blevet høstet. Fordelen ved at tynde i læhegnene på dette tidspunkt, er at komme på et tidspunkt, hvor vejret oftest tillader færdsel med store maskiner. Samtidig kan bønderne få løst opgaven ind imellem høst og såning af vintersæd. Træerne som fældes bliver hugget til flis og leveret til de nærliggende varmeværker.

Maskinparken består desuden også af to grenknusere på bælter. Grenknusere er ellers ofte traktormonterede og dækker store arealer på kort tid, men dette er kun hvis terrænet tillader det. Med bælteknuserne Raptor 300 og Raptor 800, kan der arbejdes i meget bløde terræn med store hældninger, og stadig opretholde effektiviteten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brdr. Willemoes Skovservice viser Big Foot frem fra Landsskuet i Herning, der finder sted den 5. til 7. juli. Det sker på stand 851.