Abonnementsartikel

Står man overfor at bygge nyt hus i dag, er der mange gode muligheder for både billig og miljørigtig opvarmning. Et godt bud kunne være et af Hargassner Danmarks nye pillekedel-anlæg fra modelserien Nano-PK 6 - 32.

Der er tale om to linjer, hvor den første serie kommer med modellerne 6, 9, 12, og 15 kW, og den anden serie med 20, 25 og 32kW. Grunden til, at Nano-PK modelserien er oplagt, er ikke mindst, at den netop er kommet i en kondenserende version. Og det giver en særdeles stor fordel:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvor den "almindelige" modelserie har en virkningsgrad på 95 til 97 procent, så er kondenseringskedlen oppe på 106 procent, og det er afgørende, hvis man bygger nyt.

- Hvis man bygger nyt hus i dag, så skal energiformen ifølge byggereglerne levere 100 procent. Det betyder, at hvis man køber en pillekedel med 95 procent i virkningsgrad, så skal man investere i eksempelvis el-solceller eller solvarme for at kunne nå 100 procent. Det problem er man henne over med et kondenserende anlæg. Så opfylder man kravet i byggebestemmelserne for nybyggede huse, siger Bent Christensen fra Hargassner Danmark.

Den mindste når langt

Har man planet om at bygge et nyt, energivenligt hus, så kan man i mange tilfælde nøjes med seriens mindste model. En 6 kW-kedel kan i et nyt hus opvarme 200 til 250 kvadratmeter, men sidder man i et ældre hus, skal man regne med et lidt større anlæg.

- Vi har en tommelfingerregel, der siger, at i et ældre hus fra før år 2000, der skal man bruge 50 watt per kvadratmeter. Det betyder omregnet, at har man et hus på 200 kvadratmeter, så skal man bruge en 10 kW kedel til opvarmning, siger Bent Christensen og tilføjer, at der selvfølgelig er tale om en hurtig omregningsfaktor med forbehold.

Komplet enhed

De nye Nano-PK serier kommer som en komplet enhed - som et fuldautomatisk anlæg. Den fylder ikke meget i landskabet med målene 80 x 60 centimer, den er selvrensende, har el-tænding og som standard er der indbygget suge-fyldeautomatik, så den kan selv hente piller fra et eksternt lager i op til 25 meters afstand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det betyder, at man ikke skal bruge en halv dag på at samle kedlen. Og den er lige til at sætte op ad en væg, da al service foregår fra front/top, fortæller Bent Christensen.

Endelig kommer alle modellerne som standard med internetopkobling, så man kan styre det hele via en app.