Abonnementsartikel

Det er tid til at klippe hækken, men før du ifører dig shorts og solcreme og starter den elektriske hækkesaks, bør du holde hækken under observation for trafik af hvepse og eventuelt bruge en kraftig vandstråle fra haveslangen til at lokalisere skjulte hvepsebo.

Hvert år dør en til to danskere af hvepsestik, fordi de har været uopmærksomme, og da de færreste ved, om de er allergiske over for hvepsestik, gælder det om at være forsigtig. Hvepse bygger nemlig bo, hvor de kan komme til, så det giver god mening at kigge efter hvepsebo, inden du lader børnene gynge, spille fodbold, henter dine havemøbler i skuret eller åbner spabadet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt skadedyrsbekæmpere siger man, at hvert andet år bliver et stort hvepseår. Det kolde 2017 var et lille hvepseår, så der er stor sandsynlighed for, at det varme forår og forsommer fører til, at 2018 bliver et stort hvepseår. Og det er netop nu i juni, at hvepseboerne vokser med flere og flere hvepse.

Hvepse er praktiske dyr

Dronningerne søger først på sommeren steder at starte et bo, hvor der er lunt, uforstyrret og skygge. Hvepsene er praktiske dyr, der søger steder, hvor de tror, de kan være i fred. De ønsker som udgangspunkt ikke konflikter med mennesker, men tager dem straks, hvis de føler sig truede. Det kan være, hvis du uforvarende klipper i det med en havesaks, træder eller sætter sig på det - og her skelner hvepse hverken mellem voksne, børn eller hunde.

Hvepsebo alle steder

Hos SOS Skadedyr har man 15 års erfaring i bekæmpelse af hvepse og hvepsebo. Her opfordrer man alle til at holde øje med spirende hvepsebo alle mulige og især umulige steder.

- Vi har fjernet hvepsebo, der har siddet i hækken, i skuffer i redskabsskure, i hyndebokse og mellem hynderne på udendørs loungemøbler samt i dukkevogne og spabade, som ikke har været brugt i et stykke tid. Men dér, hvor man især skal være på vagt, er de ubeskyttede hvepsebo som sidder i hække eller i mosegrisehuller, for her er hvepsene mest aggressive, siger Jørgen Fischer fra SOS Skadedyr, der gør opmærksom på, at hvepse er smittebærer, da de spiser ådsler og går i skraldespande, så de i værste fald kan overføre sygdomme til mennesker.

Sådan fjerner man et lille og et stort hvepsebo

Hvepsebo er etårige. De bliver aldrig genbrugt så lad bare det gamle ubeboede bo blive siddende eller skær det ned og smid det ud

Artiklen fortsætter efter annoncen

Små hvepsebo fjernes sent på aftenen ved at trække en plasticpose over hvepseboet. Skær det fri og brænd det straks. Ved større hvepsebo anbefales professionel hjælp

Hvepsebo udryddes ved at sprøjte ved indgangen til hvepseboet, så hvepsene tager giften med ind i boet. Hvis man fjerner boet, kan det blive genetablet, hvis man ikke fik dronningen med.