Abonnementsartikel

I et lille område, dybt inde på Landsskuets enorme areal, står et shelter. Det er ikke et hvilket som helst "træhus", som man ser så mange steder. Det er shelterets svar på Ferrarien. Det er hundrede procent håndbygget.

- Shelteret er mit helt eget design. Det er lavet på en lidt anderledes måde. Jeg bruger ingen beslag. Alle mine shelters er lavet, som snedkerne gjorde i gamle dag. Det vil blandt andet sige, at jeg bruger udligninger i spærene. Og jeg laver udtapninger, så håndværket træder meget igennem i det, vi laver.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ordene kommer fra manden bag det produktbeskyttede shelter, 33-årige Palle Würtz. Og bag det smukke, håndværk er der en helt speciel historie.

- Jeg var soldat i 11 år, og jeg har været udsendt til Afghanistan to gange. På min sidste tur i 2012 gik jeg ned med alvorlig stress. Det viste sig at være post traumatisk stress, fortæller Palle Würtz.

Herefter fulgte en lang rehabiliteringsperiode, der blandt andet gav Palle Würtz en uddannelse som socialpædagog - og sluttede med en fyreseddel fra forsvaret.

- Det var i 2017, jeg blev fyret på grund af post traumatisk stress. På det tidspunkt savnede jeg en virksomhed, der kunne rumme folk med psykisk sygdomme. Så det endte med, at jeg startede en selv.

Den høje ende af skalaen

Resultatet er firmaet That Wood Do, der blandt andet designer og bygger shelters, bålhytter og bolig- messe-, og butiksinventar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores produkter ligger i den høje ende af skalaen. Det er for folk, der vil have noget, der virkelig er lavet gedigent og med passion. Jeg kan måske lave 15 til 20 shelters på årsbasis, og hvert eneste shelter er ligesom en Ferrari, det er håndsamlet, understreger Palle Würtz.

Håndskovet træ

Alt træet der bliver brugt i virksomheden er håndskovet. Det betyder, at Palle Würtz kan selektere meget bredere i det træ, han udvælger, så han får den bedste kvalitet hele tiden. For resultatet er ikke ligegyldigt.

- Folk skal vide, at der står mennesker bag shelteret. Min virksomhed koncentrerer sig om voksne, som er ramt på psyken, de skal have en chance igen. Det er mennesker med særlige ressourcer. Vi er ikke en virksomhed, der arbejder på akkord, der skal være tid til en kop kaffe. Produktet er ikke kun shelteret, produktet er også det menneske der står bag. Det er kernen i virksomheden. Folk skal bruge min virksomhed, hvis de vil passe godt på både mennesker og natur, siger den 33-årige eks-soldat.

Man kan møde Palle Würtz og de håndbyggede shelters, der er bygget specielt til et rekreativt område, på Landsskuets Have- og naturudstilling.