Abonnementsartikel

En undersøgelse fra producenten Fiskars viser, at havearbejde har en meget gavnlig effekt på europæernes velbefindende. Flere af de adspurgte mener nemlig, at havearbejde er lige så tilfredsstillende som yoga og sex. Og så er havearbejde den perfekte modpol til at skabe balance i en digital tidsalder.

Resultaterne af et nyt europæisk studie, foretaget af Fiskars, viser en klar tendens: havearbejde øger markant følelsen af glæde og velvære. I undersøgelsen svarer næsten ni ud af ti, at deres velvære stiger mere ved havearbejde end ved yoga. 80 procent mener, at havearbejde er bedre end meditation - og fire ud af ti betragter endda havearbejde som kilde til større velvære end sex.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lugning af ukrudt er en fornøjelse

- I løbet af vores dybdegående studie om havearbejde og haveejere i Europa har vi gang på gang bemærket, at mange ser havearbejde som en givende aktivitet i stedet for en sur pligt. Det ser i meget høj grad ud til at gavne dem rent psykisk, siger Marika Orkamo, VP Brand & Marketing hos Fiskars.

Otte ud af ti haveentusiaster svarer, at havearbejde afhjælper stress og angst, mens hele 90 procent ser havearbejde som en kilde til fysisk aktivitet. Omvendt svarer de fleste i undersøgelsen, at redskaber, der går i stykker, er for tunge eller for hårde ved hænderne, betragtes som hindringer for velværet. Det samme gælder dårligt vejr og skadedyr i haven.

Kløft mellem generationerne

I undersøgelsen er der spurgt ind til forskelligheder mellem generationer og haveviden, og her svarede næsten alle, at tidligere generationer antages at have en større viden om haveliv, end den yngre generation har i dag. I relation hertil er ni ud af ti adspurgte på tværs af Europa enige om, at børn ville nyde godt af at blive involveret mere i havearbejde. Og da lidt mere end hver ottende haveejer mener, at tid brugt på havearbejde er tid godt givet ud, så er der gode muligheder for at skabe grønne bånd mellem den ældre og yngre generation af haveinteresserede familier.

WHO (FN's Verdenssundhedsorganisation) anbefaler, at voksne dyrker 150 minutters moderat fysisk aktivitet om ugen, og her tæller huslige pligter som mulig aktivitet. Men i dag bruger de fleste europæere mere tid på stillesiddende aktiviteter end på at bevæge sig. Derudover forudser WHO depression og angstrelaterede sygdomme som det største sundhedsproblem i 2030 - og netop derfor mener Marika Orkamo, at havearbejde er den perfekte modgift:

- I disse travle, teknologiske tider tror vi på, at havearbejde og naturoplevelser bliver et endnu vigtigere element i dagligdagen.