Abonnementsartikel

De fleste hesteejere ved godt, at en stor person på en lille hest måske ikke er den bedste hest/rytter-løsning. Men hvad betyder rytterens vægt generelt for hestens velfærd, det er der ikke megen viden om. Og det skal der nu rettes op på.

Derfor bliver der nu iværksat et nyt projekt ved AU-Foulum, der er en del af Aarhus Universitet. Projektet skal helt konkret undersøge, sportsponyer reagerer på forskellige vægtbelastninger fra rytteren. Bag undersøgelsen står Lektor Janne Winther Christensen fra Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet. Det sker i samarbejde med Vejle Hestepraksis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der savnes i høj grad konkrete data, som kan understøtte debatten vedr. ryttervægt med fakta om faktuel belastning ved forskellige ryttervægte samt betydningen af vægtbalance, siger Janne W. Christensen til universitets hjemmeside.

Generelt større ryttere

Baggrunden for det nye projekt er, at ryttere i den vestlige verden generelt bliver større og tungere. Det har naturligt nok medført en større debat om betydningen af rytterens vægt for hestens velfærd, og ifølge Janne W. Christensen er det vigtigt for alle hesteejere at vide, hvor stor vægtbelastning hesten kan arbejde under, uden at hestens velfærd og holdbarhed reduceres.

Ifølge beskrivelsen af projektet på anis.au.dk vil man blandt andet måle ponyernes kondition og huld, gangartssymmetri, skridtfrekvens i trav samt rytterens balance. Iagttagelserne af hest uden rytter vil så blive sammenholdt med ponyernes reaktion under ridning med deres sædvanlige rytter samt ved yderligere vægtforøgelse på henholdsvis 20 og 40 kilo. Forskerne tilstræber desuden, at ponyerne arbejder med vægtbelastning i området 15-30 procent af egenvægt.

Vigtig viden

- Hestebranchen i almindelighed vil også drage stor nytte af øget viden på området, dels for at øge hestens velfærd og reducere risikoen for skader som følge af overbelastning og dels for at imødekomme den samfundsmæssige debat vedrørende hestevelfærd, siger Janne W. Christensen til anis.au.dk.

Ud over hestens kropsbygning, alder og træningsniveau, kan også arbejdsintensiteten og rytterens indvirkning og balance have betydning for, hvor meget vægt hesten kan bære. Og særligt ponyer kan på grund af deres mindre størrelse være udsat for høj vægtbelastning i forhold til egen kropsvægt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet løber i perioden fra maj til december 2018 og støttes af Hesteafgiftsfonden.