Abonnementsartikel

Fyring med træpiller er nu så udbredt i udlandet, at de også sælges i supermarkederne. Men spørgsmålet er, om man virkelig bør købe hvilken som helst type af træpiller? Virker de alle sammen på samme måde?

Fra MCZ Norden, der er importør af pilleovne fra den italienske producent MCZ, har vi modtaget nedenstående interview med Giuliano, MCZ-koncernens tekniker, der er ansvarlig for at uddanne personalet i teknikken bag pilleovnene ved MCZ supportcentre i Europa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvilke træpiller mener du, er de bedste at benytte sig af til næste vinter?

Du bør absolut købe certificerede træpiller. De mest almindelige og prisoverkommelige certificerede varemærker er EN Plus eller DIN Plus. Træpiller, der har en af disse certificeringer, garanterer overensstemmelse med europæisk lov om træpillers kvalitet (EN 14961-2 klasse A1 eller A2).

Det er med andre ord de eneste træpiller, der garanterer en fremragende brændværdi (varmer bedst) og har en mindre askerest (holder ruden renere). Derudover er man altså sikker på, at træpillerne kun er lavet af træ; Der er ingen unaturlige rester af nogen art eller kemiske tilsætningsstoffer.

Men hvad sker der, hvis man bruger ucertificerede træpiller?

I mange af de tekniske servicecentre jeg har besøgt, har jeg ofte arbejdet med pilleovne, hvor der er blevet anvendt lavkvalitets-træpiller. Det mindste, der kan ske, er, at de snavser pilleovnen meget hurtigt, så du skal rengøre den oftere end normalt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men ellers kan træpiller med lave brændværdier ikke få de resultater, som fabrikanten har angivet i henhold til udbyttet af varmen. Det er desværre en kendt situation, at kunden derfor klager over, at pilleovnen brænder meget, men det bliver ikke varmt nok.

Eller ved afbrænding af træpiller med en brændværdi, der er for høj (for eksempel mørke som dem fra eg), kan man risikere at deformere de indre dele af forbrændingskammeret, som derefter skal udskiftes.

Hvilke skove er så de bedste at få træpiller fra?

Den bedste blanding ville være gran og bøg fra europæiske skove. Det er nemt at finde gode produktioner fra disse skove ? bare spørg en forhandler, og han vil guide dig.

Hvorfor er der denne opfattelse, at østrigske træpiller er de bedste?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fordi i Østrig skal træpiller opfylde meget restriktive kriterier (de mest restriktive i Europa) for at blive solgt på markedet. Så derfor er træpiller, der kommer fra Østrig, automatisk af fremragende kvalitet. Men de er ikke altid de bedste. Der er også fremragende skandinaviske, italienske, franske eller tyske træpiller. Det vigtigste er certificeringen.

Kan etiketterne på sækkene være vildledende?

Nogle gange siger de f.eks. "Overholder DIN Plus-standard", måske skrevet i små bogstaver. Det er vildledende, fordi det ikke betyder noget. Det skal sige "DIN Plus-Certificeret". Generelt er rådet at være forsigtig med sække uden mærke, certificering, oplysninger om materialet eller endda manglende navn på producent.

Er størrelsen af træpillen vigtig?

Normalt anbefaler vi en størrelse mellem ca. 0,5 og 3,5 cm. Mindre stykker kan være vanskeligere for transportsneglenat transportere. Større stykker kan sidde fast og blokere det indvendige system.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Se din manual for din pilleovn, hvis du er i tvivl om den rette størrelse på træpillen til din pilleovn.

Kan man benytte andet end træpiller i en pilleovn?

Absolut ikke. I de gamle brændeovne blev alting kastet ind lige fra skrald til papir. En pilleovn er et sofistikeret produkt; Afbrænding af ethvert andet materiale i disse kan kompromittere dens funktion.