Abonnementsartikel

Hortensiaplanter var meget populære under Napoleonstiden i Frankrig, måske bl.a. fordi Napoleons steddatters navn var Hortense? Den helt nyopdagede plante, der oprindeligt voksede i Kina, blev modtaget godt tilbage i slutningen af 1700-tallet.

Leder du efter en længeblomstrende sommerbusk, så er hortensia et rigtig godt bud. Meget er sket siden planten kom til Frankrig, og der er utrolig mange meget smukke sorter at vælge imellem. Du kan plante i haven eller i krukker på terrassen. Den kan plantes som solitær busk, i grupper som forkant, som underplantning eller som en uklippet hæk, og du kan også plante klatrehortensia op ad et hegn, på en pergola eller mur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vidste du at?

Nogle sorter af almindelig hortensia slet ikke behøver beskæring, og at de danner deres blomster på indeværende års skud? I kolde egne kan man opleve manglende blomster på hortensiabuskene, men nu findes der sorter, som kan nå at danne blomster samme sæson. Der findes små og mellemstore hortensia, så tag en snak med din gartner i havecentret om, hvilke hortensia, der vil passe bedst ind i din haveplan.

Vil du sikre dig blå blomster, så skal du vælge sorter, der bliver blå, plante i surbundsjord OG hvert forår og efterår gøde med aluminiumsulfat - også kaldet "Farv mig blå".

De almindelige hortensia blomstrer fint hele sommeren, og de visne blomster er rigtig gode til efterårets dekorationer og kranse. Havehortensia med syrenlignende blomster vokser mere opret og blomstrer først fra slutningen af juli. Blomstringen varer hele efteråret.

p.s. vær opmærksom på, at det ikke er alle sorter af hortensia, der er tilpasset vores lidt kølige klima.

Sådan gør du

Plantning i næringsrig jord - bland gerne havejorden med lidt spagnum, når du planter. Solrig placering giver flest blomster. Du kan plante hele året, når blot jorden ikke er frossen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vanding i forbindelse med plantningen er nødvendig. Brug 10 liter vand umiddelbart efter, du har plantet. Opfølgende vanding er vigtig den første sæson i tørre perioder.

Pasning er meget nem, men vær opmærksom på, hvilke typer af hortensiabuske du har, inden du går i gang med at beskære - det er jo ærgerligt at komme til at klippe blomsterknopperne af! Gød planterne hvert forår, og husk at vande i tørre perioder - hortensia er vandkrævende planter.