Abonnementsartikel

Vi pakker oftere og oftere sovepose, tændstikker og lommelygte i rygsækken, når vi skal på ferie eller nyde en weekend langt væk fra hverdagen. Antallet af overnatninger i naturen er steget støt igennem en årrække. Det samme gælder for det første halvår af 2018, hvor der er booket 130.000 overnatninger på en af Naturstyrelsens store lejrpladser. Tallet for hele 2017 var 165.000, og det tegner derfor til at blive et rekordår allerede inden, sommerferien rammer.

- Et af vores løbende mål er at få endnu flere besøgende i vores fælles natur. Statistikken fortæller os, at rigtig mange har fået øjnene op for, at man ikke behøver at tage langt væk for at få store oplevelser. En nat i naturen med mad over bål, dyrelyde og frisk luft kan også være noget, man snakker om med venner og familie i lang tid bagefter, siger Mads Jensen, kontorchef i Naturstyrelsen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Sjællandske lejrpladser mest populære

De nye tal for antallet af bookinger er også et billede på, at vi i stigende grad efterspørger muligheden for at planlægge en tur og booke en lejrplads på forhånd. Her fylder Sjælland og øerne mest i statistikken. Der har således været over dobbelt så mange personer i år, der indtil nu har booket sig ind på en af Naturstyrelsens store lejrpladser i landets østligste kommuner sammenlignet med de jyske.

Det skyldes ikke, at der er færrest pladser i Jylland. Naturstyrelsen har lige så mange store lejrpladser i Jylland som i resten af landet.

- Der er store lejrpladser i statens naturområder over hele landet, men tallene viser, at det er mere populært at booke en overnatning i naturen i det østlige Danmark. Vi har dog også en lang række mindre lejrpladser - også nogen med shelters - som ikke kræver booking. Her må alle overnatte efter først-til-mølle-princippet. Dem har vi ikke tal for, og måske bliver de jyske lejrpladser besøgt mere spontant, tilføjer Mads Jensen.

Sydeuropæiske turister

Naturstyrelsen oplever også flere henvendelser fra sydeuropæiske turister, der spørger til, hvordan man kan overnatte i telt i naturen i Danmark. Her er begrundelsen, at de gerne vil supplere en ferie på hotel, kro eller campingplads med noget helt andet.

Det er fortsat flere ledige store lejrpladser, som større grupper kan booke for en nat eller flere i sommerferien. Derudover er der adskillige mindre lejrpladser og shelters på statens naturområder, hvor man blot kan møde op og se, om der er plads. Man kan desuden altid slå sit eget telt op for en enkelt nat i over 200 statsskove over hele Danmark, hvor der er fri teltning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Overalt skal man huske at rydde op og tage alt affald med sig hjem. Det har været en tør sommer, så husk også at tjekke, om kommunen har afbrændingsforbud, hvis du vil bruge bålpladserne i naturen.