Abonnementsartikel

Uanset om du bor i en lille studiebolig, en gammel og skæv storbylejlighed eller har stort hus med dertilhørende have, kan det være svært at finde plads til lige præcis de opbevaringsløsninger, som passer hjemmet. Derfor lancerer Ikea garderobeskabet Platsa, der gør det muligt selv at designe sit garderobeskab ned til mindste detalje - også selvom skæve vægge, trapper eller rør udfordrer indretningen.

- I Platsa kombinerer vi den fleksible modulære opbygning med et simpelt klik-system, der betyder, at man kan samle garderobeskabet helt uden værktøj. Vores tegneprogram til Platsa, gør det desuden nemt at finde den helt rette løsning, forklarer Henriette Ekholm, chef for indretning og kommunikation hos Ikea Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Optimal udnyttelse

- Optimal udnyttelse af hver en kvadratmeter er særligt relevant for eksempelvis studerende i mindre lejligheder eller på kollegier. Men det behøver ikke være indviklet at få maksimalt ud af den plads, man har til rådighed, siger hun.

Henriette Ekholm guider her til, hvordan man bedst udnytter de få kvadratmeter, man har til rådighed.

5 råd til indretning

1: Start altid med at tegne en grundplan over dit rum, så du kan få et overblik over de funktioner, du har brug for. Skal der for eksempel være en god arbejdskrog eller ekstra siddepladser, når du har gæster? Ved at tegne en grundplan får du alle de små afkroge med - og det er vigtigt, når det handler om at udnytte pladsen.

2: Når man bor småt, kan det være ekstra vigtigt at sortere ud i sine ting og sørge for at have lukket opbevaring. Det er med til at give et rent og roligt udtryk i rummet. Vælg gerne et par yndlingsting, der kan stå fremme og som kan være med til at gøre din bolig mere personlig. Her kan et godt tip være at gruppere tingene, du gerne vil udstille. Det er også med til at skabe ro.

3: Det kan være en stor fordel at tænke i kubikmeter frem for kvadratmeter, når man indretter små boliger. Du kan nemlig få rigtig meget ekstra opbevaring ved at udnytte højden i rummet, eller ved at tænke i løsninger, der kan foldes sammen og rulles væk. En bordplade, der hænges på væggen, kan f.eks. være en rigtig god løsning og hurtigt give mere plads.

Artiklen fortsætter efter annoncen

4: I stedet for at lade plads være en begrænsning, handler det om at skabe muligheder ved at vælge en fleksibel opbevaringsløsning. Med Platsa kan man optimere den ledige plads ved at udnytte de forskellige modulstørrelser og dybder. Det åbner for mange muligheder for at bygge under, over eller omkring ting, der ellers ville være en forhindring. Platsa er samtidig et system, som nemt kan samles, skilles ad og samles igen, hvis man eksempelvis skal flytte.

5: Når man bor småt kan det være en fordel at forsøge at skabe rum i rummet. Det kan gøres gennem belysning. Start med en generel belysning, der kan oplyse hele rummet og tilføj så funktionsbelysning til de forskellige arbejds- og hyggezoner, du har i rummet. En anden god måde er en form for rumdeler. En rumdeler kan være med til at skabe noget atmosfære, og kan laves enten ved hjælp af opbevaring, skærmvæg eller blot en flot metervare, som kan hænge ned fra loftet.