Abonnementsartikel

Det stigende salg af varmepumper har tilsyneladende åbnet en helt ny jagtmark for den mere langfingrede del af befolkningen.

- Fra vores medlemsvirksomheder hører vi jævnligt om varmepumper, der bliver stjålet ude på byggepladserne og hos boligejerne. Og det er noget, vi ikke har oplevet før, siger Søren Rise, chefkonsulent hos Tekniq, der repræsenterer de danske el- og vvs-installationsvirksomheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Salget af varmepumper til danske boliger er især det seneste år steget eksplosivt. Således steg salget af de billige luft-luft varmepumper fra 21.396 i 2016 til 35.504 sidste år. Og for de dyrere luft-vand varmepumper markerede de 6.289 installerede varmepumper i 2017 en stigning på hele 59 procent i forhold til året før.

- Det har åbenbart givet tyvene blod på tanden. De fleste tyverier sker i det tidsrum, der kan gå, mellem en varmepumpe er blevet leveret, og indtil den bliver monteret. Men især for de dyrere anlæg ser vi også eksempler på, at tyvene simpelthen afmonterer udedelen af varmepumpeenheden og stikker af med den, siger Søren Rise.

Let at afsætte stjålne pumper

Der findes foreløbig ingen præcise tal for omfanget af varmepumpetyverierne, men hos de danske forsikringsselskabers brancheorganisation, Forsikring & Pension, bekræfter man tendensen.

- Vi hører ganske rigtigt især om det i forbindelse med de større og dyrere varmepumper - og mindre ved de små sommerhusanlæg. Og jeg kan godt forestille mig, at det kan være ganske let at komme af med anlæggene på hælermarkedet, siger Søren Kjeldmand, konsulent for sikring hos Forsikring & Pension.

- Derfor er det også vigtigt, at både boligejere og installatører sørger for at få noteret serienummeret på den enkelte varmepumpe ned, så man bedre kan spore de stjålne dele.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Systematisk registrering

Den samme opfordring lyder fra varmepumpefabrikanten Bosch, hvor man har udviklet et system, der holder styr på serienumrene på de enkelte, solgte pumper, hvis installatøren eller husejeren vel at mærke registrerer den.

- Som noget nyt vil systemet også blive tilgængeligt for den enkelte installatør, husejer o.lign., så de både kan se, om den pumpe, de får installeret, allerede er registreret på anden adresse, og ligeledes se, hvornår den er registreret , siger Kevin Scott Walters, sales manager hos Bosch i Danmark.

Han har en helt logisk forklaring på, hvorfor det især er de dyrere og større anlæg, som tyvene går efter.

- Hvis tyvene prøver at skille en af de såkaldte luft-luft varmepumper ad, vil de miste anlæggets kølemiddel, og det vil ofte være næsten lige så dyrt at købe som en ny pumpe på grund af prisen på kølemidlet, siger Kevin Scott Walters.

Hos Forsikring & Pension vil man nu gå i dialog med foreningens medlemmer for at få kortlagt problemets omfang nærmere.