Abonnementsartikel

Overvejer du at bruge nogle sommerdage til selv at male huset eller sommerhuset, så er der en række fejl, du skal undgå:

Snavsede overflader

Det er vigtigt at fjerne løs, gammel maling med skraber og børste. De bare pletter, der er tilbage, skal grundes, før du maler det øverste lag. For hvis du ikke fjerner den løse maling, risikerer du, at det nye lag løsner sig og falder af efter kort tid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derefter skal du rengøre facaden grundigt, så du sikrer en ren overflade. Skyl væggen med vand, påfør facadevask med en tryksprøjte og vask væggen ren med en børste. Skyl af med vand igen til sidst. Facadevask er et stærkt middel, så brug handsker og beskyttelsesbriller og pas på vinduer og prydplanter,"

Maling

Både bejdse og maling kan sørge for mange års komplet beskyttelse af dit hus. Men der er stor forskel på de forskellige produkters kvalitet og holdbarhed. Det er også vigtigt, at malingen opfylder kravene til funktion, miljø og sundhed. De dyreste er ikke nødvendigvis de bedste, og der er mange gode vandbaserede løsninger. Når du maler, skal du ikke bruge for meget maling, det kan virke imod hensigten. Brug hellere flere tynde strøg. Start fra toppen og arbejd dig nedad. Hvis du maler med rulle, er det en fordel at male efter med pensel. Så undgår du fejl, og får et flot og effektivt udtryk.,

Underlag og sollys

Lad facaden tørre i mindst et døgn, når du har vasket den. Skyggeområderne tørrer langsommere end områderne i solen. Er du for utålmodig, risikerer du at lukke fugten inde i væggen. Det kan medføre skader og afskalning. Fugtighedsniveauet i træet skal være under 18 procent, før du kan begynde at male. Undgå i øvrigt at male i regnvejr og direkte sollys. Når man maler i sollys, kan malingen tørre for hurtigt, og man risikerer skjolder på væggen. Det bedste vejr er overskyet med en temperatur over 5 grader. Hvis du absolut skal male i solen, skal du bruge en afskærmning, som eksempelvis et solsejl, en markise eller lignende.

Husk i øvrigt at dække godt af. Læg plastik på terrassen og fliserne. Brug maskeringstape til at beskytte vinduer og andre overflader. Når du vil male præcist langs vinduerne, skal du også bruge nogle mindre pensler. Hvis du spilder vandbaseret maling, kan du spule den af med vand. Men vær hurtig, så den ikke tørrer først.