Abonnementsartikel

Det er ikke kun dyr og mennesker, der lider i varmen. Også vandrør er i fare for at blive utætte på grund af den varme tørre jord. Det kan koste dyrt, så boligejere med ældre huse bør være opmærksomme i varmen, lyder det fra brancheorganisationen Tekniq.

Hvis du bor i et hus med ældre installationer, er der god grund til at holde ekstra godt øje med dit vandforbrug i disse varme dage. På grund af den meget varme sommer, er der nemlig risiko for, at stikledninger, som er vandforsyningen ind til huset, knækker på grund af varmen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pres på vandrørene

- Støbejern er lidt ligesom glas. Hvis du har gamle vandinstallationer, der er udført i støbejern, kan du risikere, at vandrørene knækker. Jorden omkring vandrørene bliver nemlig meget tør og hård som sten, og lægger et stort pres på vandrøren, siger Birger T. Christiansen, teknisk konsulent i brancheorganisationen Tekniq, der repræsenterer de danske el- og vvs-installatører.

Han understreger, at det kun er et problem de steder, hvor stikledninger er gamle og er af støbejern. Nyere installationer er lavet af plast, og plast kan udvide sig og tilpasse sig bevægelser i jorden. Derfor behøver du kun være særlig opmærksom, hvis installationerne er lavet af støbejern.

Tjek dit vandforbrug

Vandskader er dyre, og medfører store følgeskader i huset, hvis de ikke opdages hurtigt.

- Hvis du gerne selv vil undersøge, om dine vandrør er sprunget på grund af varmen, kan du tjekke ved at se, om vandmåleren kører rundt, selvom du har lukket for alle haner. Hvis den lille viser kører rundt, er det tegn på, at der er en lækage i et rør. Hvis du er det mindste i tvivl, bør du kontakte en autoriseret vvs-installatør, da det hurtigt kan blive en dyr omgang, hvis der er hul på vandrøret, siger Birger T. Christiansen.

Hvis vandmåleren står stille, og der bliver vådt i eller ved huset alligevel, kan det være stikledningen uden for huset, der er knækket. Hvis det er tilfældet, så vil det typisk være vandforsyningen, som skal dække det tabte vand, men boligejeren selv, der er ansvarlig for skaden.