Abonnementsartikel

Årets høst af juletræer er ikke i fare på nuværende tidspunkt. Det kan direktør for brancheforeningen Danske Juletræer, Claus Christensen slå fast efter Maskinbladet har henvendt sig for at høre status for juletræsproduktionen forud for årets Langesømesse, hvor branchefolk inden for juletræer og pyntegrønt mødes. Selvom tørken ikke påvirker de træer, der skal sælges i dette års sæson, er det en anden historie for de nyplantede træer. De lider under tørken.

- Hvis man som producent har omkring 30 procent eller flere af de nye træer, der er gået ud, skal man overveje, om man ikke skal pløje op og begynde forfra. Ellers bliver det for dyrt at pille de døde træer op og plante nye, siger Claus Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han vurderer, at producenterne vil tabe 10 til 12 millioner kroner på tørken.

Begynde forfra

Emil Poulsen, der er skovfoged ved Skovdyrkerne i Vestjylland, mener regnestykket er meget individuelt for juletræsproducenterne.

- Man må hver især lave en beregning på, hvad det koster at genplante træerne og holde det op mod, hvad det ellers ville koste at begynde forfra næste år, siger Emil Poulsen.

Han mener, der kan være store forskelle på, hvor slemt det ser ud ved de enkelte producenter. Meget kommer an på, om plantagerne ligger, så det har været muligt for juletræsdyrkerne at vande eller ej. Han lægger også vægt på, at de træer, der blev plantet i efteråret har klaret sig bedre end dem, der er plantet i 2018.

Årets høst

Med hensyn til de træer, der skal sælges i år er Emil Poulsen og Claus Christensen dog stadig positive. Det er træer, der har haft 8-10 i jorden og har dannet et rodnet, der gør, at de kan trække vand op længere nede i jorden. Men tørken har sat sine spor på de ældre nåle, der sidder inderst på træet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Alt i alt er det nogle fine træer, der kommer til salg i år, men der kan være lidt nåletab af gamle nåle inderst i træet. Men det er ikke noget, der betyder noget i praksis, siger Claus Christensen.

Håb om regn

Emil Poulsen mener også, at træer der kommer til salg i år bliver fine, når de skal skoves, men det kommer an på om tørken fortsætter uændret.

- Det er for tidligt at sige, om tørken kommer til at påvirke årets høst. Lige nu ser det fint ud, men situationen kan nå at ændre sig inden for de næste par uger, hvis der ikke kommer noget regn, siger Emil Poulsen.

- Hvis tørken fortsætter kan vi ikke udelukke, at det kommer til at gå udover de ældre træer. Vi har jo ikke prøvet en lignende situation før. Sidst i august kan vi sige mere om, hvorvidt tørken kommer til at påvirke de træer, der skal fældes og sælges i år, siger Claus Christensen.