Abonnementsartikel

Det ikke kun menneskets tænder, der har godt af at blive skrubbet jævnligt. Det har kattens tænder også. Det skriver Lotta Möller, der er dyrlæge hos Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse.

Ifølge dyrlægen kan mange tandsygdomme hos katte forebygges ved regelmæssig tandbørstning. Ud over at skåne katten for smerter i munden, så kan man også spare både sig selv og kat for et besøg hos dyrlægen til tandregulering, forklarer Lotta Möller, som i sit daglige arbejde oplever, at alt for mange katteejere undlader at børste kattens tænder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom katten måske stritter imod i begyndelsen, så er det ikke vanskeligt at børste kattens tænder, siger Lotta Möller, som her kommer med nogle gode råd til, hvordan man vænner katten til den daglige børstning:

Vær gerne to personer

Er man flere personer i husstanden, så kan man overveje at være to om at børste tænderne i begyndelsen. Lad katten sidde mellem knæene med ryggen mod maven på den ene for støtte. Den anden person står foran katten og børster. På den måde er det lettere at holde katten i ro, og det er en fordel, da den meget muligt vil forsøge at komme væk de første gange.

Små bevægelser

Børst tændernes flader med nænsomme bevægelser, og vær særlig forsigtig med tandkødskanten. De store tænder i overkæben er mere sårbare, og derfor er det godt, hvis du kan komme til dem, selvom det kan være svært.

Brug gerne tandpasta

Det er fint at benytte en tandpasta. Tandpastaen er godt for kattens tænder, og så synes de fleste katte, at det smager godt. Du skal ikke bruge din egen tandpasta. Vælg en type, der er beregnet til katte. Det kan købes i de fleste dyrehandlere. Det kan være en god måde at gøre det mere behageligt for den. Der er blandt andet tandpasta med smag af lever, som mange katte synes godt om.

Trin for trin

Vælg en blød tandbørste, det kan alternativt være en børste-pude på fingeren, hvis katten finder børstningen ubehagelig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis man vil bruge en tandpasta, så vælg én beregnet til katte.

Vælg et tidspunkt at børste tænder, hvor katten er rolig og godt tilpas.

Begynd med tænderne på forsiden. Skrub forsigtigt tænderne med børsten langsomt med lidt vand og eventuelt tandpasta.

Det er også vigtig at børste tænderne bag i munden - selvom katte stritter imod.

Sørg for, at tandbørstningen bliver en så god oplevelse som muligt for katten, så den vender sig hurtigt til det. Glem ikke at rose katten.