Abonnementsartikel

Aftalepartierne bag Naturpakken er nu klar med de endelige udpegninger af kommende urørt skov og anden biodiversitetsskov på statens arealer. Danskerne kan se frem til 13.800 ekstra hektar med mere vild natur over hele landet.

Gribskov, Silkeborgskovene, Gråstenskovene, Klinteskoven på Møn og Skagen Klitplantage er bare nogle af de statsejede skove, hvor der i fremtiden bliver endnu mere vild skov. Det ligger nu fast, hvor i landet at danskerne kan se frem til ny urørt og anden biodiversitetsskov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

To vilde træer per dansker

I alt udlægges der over de kommende 50 år 13.800 hektar i 45 forskellige skove i det meste af Danmark. Det svarer til at beskytte cirka 13 millioner træer, så hver dansker får omkring to vilde træer i statens skove. Det er Naturpakken fra 2016, som nu mere end fordobler arealet af urørt og anden biodiversitetsskov på statens arealer til 22.800 hektar.

- Det er den mest ambitiøse udlægning af urørt skov og anden biodiversitetsskov nogensinde i Danmark. Vi skaber store sammenhængende områder, hvor naturen får lov til at gå sin gang til glæde for blandt andet insekter og svampe. Det viser, at regeringen i den grad leverer på den grønne front. Vi giver danskerne mere vild natur i de danske skove og nye naturoplevelser med masser af gamle og rådne træer fulde af liv, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Åben hele døgnet

Ekstra 13.800 hektar bliver til enten urørt skov eller anden biodiversitetsskov, hvor naturen har førsteprioritet. Men det betyder ikke, at der er adgang forbudt. Som altid er der fri adgang i døgnets 24 timer på statens arealer, og det vil forsat være muligt at lave friluftsaktiviteter.

Aftalepartiernes forslag til udpegning af urørt skov i 45 skove har været i offentlig høring i foråret, og det har givet anledning til mindre justeringer. Antallet af skove, som nu udlægges som urørt eller anden biodiversitetsskov, er fortsat 45, mens hektartallet med nyudpegninger er steget fra 13.600 til 13.800. Det skyldes først og fremmest, at der er blevet korrigeret for unøjagtigheder i kortmaterialet.

Udpegningerne er en indsats i Aftalen om Naturpakken. Der er i årene 2016-2019 afsat i alt 87,9 mio. kr. til indsatser vedrørende biodiversitetsskov.