Abonnementsartikel

Vi kender det alle. Efter en lang og hård sæson med hårdt fysisk arbejde er det rart at komme på vinterferie. Så hvorfor skulle det samme ikke gøre sig gældende for de mange robotplæneklippere, der hver dag drøner rundt og holder styr på plænerne rundt om i landet?

Men det var nu ikke så meget for de populære robotters skyld, at Peter Madsen, indehaver af firmaet Ingvard Madsen i Nr. Bjært ved Kolding, nu har lavet en Bed & Breakfast for robotplæneklippere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var en tosset idé jeg fik, fordi det har været en udfordring at få folk til at aflevere deres almindelige plæneklippere til eftersyn i vinterhalvåret, hvor vi har tid til at kigge på dem. Det er altid den første weekend med høj sol om foråret, at folk finder ud af, at deres plæneklipper skal til eftersyn, og så kan der stå 100 mand med hver deres klipper, der ikke kan starte. Og det samme gør sig gældende for robotplæneklippere.

Store besparelser

Peter Madsen overtog i 2007 Ingvard Madsen, der er en gammel familieejet virksomhed, som blev startet af hans oldefar i 1926. På det tidspunkt havde han været ansat i fem år, og fra starten var hans passion de små, vævre robotplæneklippere.

- Det var meget naturligt for mig at tage fat i robotplæneklipperne. Jer er uddannet elektriker, derfor var det jo lidt relateret til det, jeg kom fra. Så dem tog jeg hurtigt til mig, og i løbet af de sidste 15 år har jeg solgt og leveret 1.000 robotplæneklippere, fortæller Peter Madsen, der ikke er i tvivl om, hvorfor de selvkørende plæneklippere dukker op overalt.

- Driftsomkostningerne på robotterne er meget lavere, end de er på havetraktorer, og så har du ikke låst et sæt "hænder" fast, som du har på en havetraktor. Og så giver det god mening med en grøn profil med robotklipperne. Det kan ikke blive mere grønt, og vi plejer at sige med hensyn til driftsomkostningerne, at over en femårig periode, der er dine driftsomkostningerne som minimum det halve af, hvad de er på en havetraktor.

Kræver vedligehold

Da robotplæneklipperne begyndte at fylde mere hos Ingvard Madsen, skulle der findes en løsning på arbejdet med vedligeholdelsen af de mange maskiner. For selv om robotklipperne er selvkørende, så skal de alligevel vedligeholdes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så var det, at vi for to år siden etablerede det her "Automover Bed & Breakfast", hvor folk afleverer deres maskine i slutningen af november eller start december, og så henter de den igen i slutningen af marts eller starten af april. I den mellemliggende periode sørger vi for at skille maskinen ad, rengøre den og skifte knive og kuglelejer og opdatere softwaren, siger Peter Madsen, der allerede nu kan melde om over 600 bookinger til den kommende vinter.

Styr på robotterne

Ordningen er som regel treårig, da lang planlægning er nødvendigt for de i alt 11 medarbejdere, der holder styr på de mange robotter. Alt bliver sat i system, så der hele tiden er styr på den enkelte robot - og ejer. Al

- Vi holder styr på historikken holder vi også styr på, så vi hele tiden ved, hvornår der for eksempel skal skiftes batteri og så videre på de enkelte robotter.

Og det er både private og firmaer, der sender deres robotter fra Husqvarna og iMove fra Stihl på vinterferie hos Peter Madsen.

- Robotklipperne fylder meget i dag, men vi sælger stadig en del havetraktorer, motorsave og kompakttraktorer til kommuner og boligforeninger. Vi dækker stadig hele det segment, der hedder park, skov & have, men der er ingen tvivl om, at robotterne fylder mere og mere. Og vi kan også se, at salget af havetraktorer er faldende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud over at holde styr på robotterne, så har firmaet også travlt med fejlfinding af de ledninger, der styrer robotterne arbejdsområde.

- Vi har to mand til at køre rundt til kunderne og lave fejlfindinger. Det kan jo ikke undgås, at ledningerne bliver klippet over en gang imellem, og vi har over 500 kilometer ledning liggende i haverne her i trekantområdet, siger Peter Madsen, der sender en venlig tanke til producenterne af et bestemt haveredskab.

- Den store synder her er ikke mindst de nye mæltebøttefjernere, der meget ofte klipper ledningerne over. Vi har blandt andet oplevet, at der på en enkelt installation skulle repareres syv steder, hvor ledningen var blevet klippet over af en mælkebøttefjerner, fortæller han.