Abonnementsartikel

Efteråret er over os, og det er blevet tid til at få campingvognen i vinterhi. Det betyder med andre ord, at det er på tide at give den en ordentlig omgang, før du stiller den væk. Det kan betale sig i længden, da det får den til at holde længere.

Teknisk chef fra verdens største dækproducent Bridgestone, Jesper Sørensen kommer her med en række tips til vinterklargøring af campingvognen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vinterklargøring

Start med at gøre campingvognen ren - støvsug og vask af.

Tøm køleskabet og lad det stå på klem. Tøm og rengør skuffer og skabe og lad også dem stå lidt åbne - det øger luftcirkulationen i vognen og forebygger fugtskader.

Tag så vidt muligt hynder, gardiner og fortelt ind, så de ikke får fugt og bliver jordslåede. Ellers stil dem op.

Tøm toilet og vandtank.

Tjek varmeanlægget for frostsikring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tag batterier ud af alle elektriske apparater.

Smør alle bevægelige dele med olie og fedt og giv gummilisterne silikone - det forlænger levetiden og holder dem smidige.

Udvendig vinterklargøring af campingvognen

Vask campingvognen grundigt og giv den voks.

Smør kabler og andre bevægelige dele.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dæk træktøjet til.

Tag batteriet ud, aflad det helt og lad det op igen.

Tjek dine dæk - er de slidt ensartet, er der skader på dem eller er de krakeleret?

Dæk mørner

- En campingvogns dæk bliver møre længe før, de bliver slidt. Selvom dækket har en mønsterdybde på de lovfæstede 1,6 mm. (og de skal helst have en mønsterdybde på 3 mm), kan gummiet være mørnet af sol og luft. Gummiet bliver stift og får et dårligt vejgreb, risiko for revner og for at eksplodere, når du giver gas med en tungt lastet vogn, siger Jesper Sørensen og fortsætter:

- Et dæk til campingvognen holder maksimalt 10 år, men allerede efter 4-5 år skal du være ekstra opmærksom på skader og tegn på ældning. Har duTempo100 godkendelse, er dækkets tilladte alder kun 5 år. Find dækkets produktionsdato på dæksiden ved dækkets DOT mærkning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pump dækkene op

Pump dækkene op til maksimalt tryk. Lader du den stå med halvflade dæk vinteren igennem, skader det dækkene.

Klods meget gerne vognen op, så du ikke ødelægger dækkene.

Det er allerbedst for vognen at overvintre i en hal med god luftgennemstrømning, under et halvtag eller pakket ind i et cover, der dog stadig tillader, at der kommer luft til. Står campingvognen ude, skal du lufte ud flere gange i løbet af vinteren. Tænd eventuelt for gasvarmeren og varm campingvognen godt igennem. Tjek også luften i dækkene jævnligt for at se, om de taber tryk.